TCMB Başkanı Erkan: Büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir

TCMB Başkanı Erkan: Büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirdi. Erkan, büyümeden ödün vermeden enflasyonun düşürülebileceğini belirtti. Erkan, tasfiyesi için bir dizi adım atılan KKM hesaplarından TL'ye...

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirdi. Erkan, büyümeden ödün vermeden enflasyonun düşürülebileceğini belirtti.

Erkan, tasfiyesi için bir dizi adım atılan KKM hesaplarından TL'ye geçişte başarı kaydedildiğini ifade ederek "KKM azalırken rezervde artış yaşanması, TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğini gösteriyor" dedi. Vergi artışlarının enflasyon üzerindeki etkisinin kısa vadeli olduğunu ifade eden Erkan, küresel çapta yükselen petrol fiyatlarının enflasyonu artırıcı etkisinin devam edeceğini vurguladı.

Erkan'ın sunumunda öne çıkanlar şöyle:

"Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz. Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz.

Büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir. Ücret, kur ve vergiler enflasyona önemli ölçüde yansıdı. Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır, bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Akaryakıt enflasyonda risk unsuru olmayı sürdürecek.

Son dönemde vergi ayarlamalarının enflasyondaki artış üzerinde kısa vadede etkisi olmuştur

Deprem nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı ve artan kamu harcamalarını dengelemek amacıyla temmuz ayıyla birlikte kamu gelirlerini destekleyici tedbirler açıklanmıştır, bu tedbirler, vergi artışlarının yanı sıra yönetilen fiyatlardaki güncellemeleri de içermektedir

Miktarsal sıkılaştırma ile toplamda 700 milyar lira likidite sterilize edilmiştir. Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlanmıştır. KKM azalırken rezervde artış yaşanması, TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğini gösteriyor."