TEPKİ YAĞIYOR

TEPKİ YAĞIYOR
Ayasofya’nın açılışındaki kılıçlı Cuma Hutbesi’nde “Fatih Sultan Mehmet Ayasofya’yı cami olması için vakfetti. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar”...

Ayasofya’nın açılışındaki kılıçlı Cuma Hutbesi’nde “Fatih Sultan Mehmet Ayasofya’yı cami olması için vakfetti. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” sözleriyle bir kez daha Türkiye’nin gündemine oturan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a tepki yağmaya devam ediyor.

Özgür Özel: “And olsun ki bedelini ödeyeceksin”

CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel, Ayasofya’daki ilk Cuma hutbesinde Atatürk’e lanet okuyan Diyanet İşleri Başkanı’na seslenerek “Ali Erbaş and olsun ki, o koltukta oturup Atatürk’e lanet okumanın bedelini ödeyeceksin” dedi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Atatürk’ün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın koltuğunda oturup, Atatürk’e lanet edemezsin!!!” diye seslenen Özel, “Kurucu liderlere hakareti alışkanlık haline getirenler, hakaret edenleri de koruyorlar. Ali Erbaş and olsun ki, o koltukta oturup Atatürk’e lanet okumanın bedelini ödeyeceksin.” İfadelerini kullandı

Lütfü Türkkan: “Bunun siyasi ve hukuki sonuçları olur”

İYİ Parti Meclis Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da Erbaş’a tepkisini şu sözlerle dile getirdi; “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş bugün Atatürk’e lanet okuyarak, birilerine selam çakmış olabilir. Bundan büyük haz da almış olabilir. Ama unutulmamalı ki; gün gelir bunun siyasi ve hukuki sonuçları olur”

Aytun Çıray: “Hakarete sessiz kalanlara teessüf ederim”

Diyanet İşleri Başkanı’nı istifaya davet eden İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
İYİ Partili Çıray, Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda “Kurtarıcımız, kurucumuz Atatürk’e lânet okuyan FETÖ’cü Adil Öksüz’ün jüri hocasını unutana lânet olsun. İstifa istifa! Müslümanım milliyetçiyim deyip de, ezan sesini kıstırmayan, bayrağımızı indirtmeyen Atatürk’e yapılan bu hakarete sessiz kalanlara da teessüf ederim” ifadelerini kullandı

Ahmet Davutoğlu: “Ayrımcılığı Ayasofya’ya da taşıdılar”

İktidarın her alanda sürdürdüğü ayrımcılığı Ayasofya’ya da taşıdığını söyleyen Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, “Allah’ın mescidine kimlerin giremeyeceğine gireceğine bu iktidar karar verdi” dedi. Partisinin Batman il kongresinde bir konuşma yapan Davutoğlu, Ayasofya Camii’nin açılışına da değindi. “İktidar, her alanda sürdürdüğü ayrımcılığı dün Ayasofya’ya da taşımıştır” diyen Davutoğlu, “Dün ortak bir onuru ve sevinci yaşama hazırlığındayken, sergilenen tutum bu sevince gölge düşürmüştür. Allah’ın mescidine kimlerin girip giremeyeceğine bu iktidar karar verdi. Katılamadığımız için değil, muhataplarımızın bu duruma düşmesine üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜSİAD eski Başkanlarından Erbaş tepkisi

TÜSİAD’ın eski başkanlarından Erol Bilecik ve Ümit Nazlı Boyner sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda isim vermeden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı eleştirdiler.
Erol Bilecik yaptığı paylaşımda “Hayatını ve makamını borçlu olduğu cumhuriyetin kurucusuna örtülü ya da açık lanet okuyan kimse, geçmişiyle de geleceğiyle de bağını kaybetmiştir. Atatürk ülkemizin her hanesinde, her kalbindedir.” dedi.
Ümit Nazlı Boyner ise paylaşımında “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularını sevmek zorunda değilsiniz ama hele toplumunun önündeyseniz saygı göstermek zorundasınız. Atatürk ve kurucularımıza hele onların sayesinde var olan bu devletin memurlarının hakaret etmesi kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

Ahmet Yavuz: “Darbede Atatürk posteri as, Ayasofya’da lanetle”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk’e lanet okuyan sözlerine Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, sosyal medya hesabından “Atatürk’e lanet okuyan tarihin en büyük lanetine maruz kalır!” açıklamasıyla tepki gösterdi,
Daha sonra 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Ak Parti Genel Merkezine asılan dev Atatürk portresinin görüntüsünü paylaşan emekli Tümgeneral Yavuz, “Darbede genel merkezine Atatürk’ün posterini as; Ayasofya’da ihanetle suçla ve lanetle an! Ve unutulur san…” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:
“Önümüzü kesmeye çalışanlar kendi kaybeder”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde çok fazla gürültü çıkaran ülkelerin gayelerinin, Ayasofya ve Doğu Akdeniz değil, bizatihi Türklerin ve Müslümanların bu coğrafyadaki varlığı olduğunu söyledi. Amasya’daki Çevre Yolu açılış törenine video konferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bize düşmanlık etmeye, önümüzü kesmeye çalışanlar ise hiç kusura bakmasınlar kendileri kaybederler” dedi ve ekledi: “Dün Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması sebebiyle Fatih Sultan Mehmet Han’ı yadettik. 25 Ağustos’ta Ahlat’ta, 26 Ağustos’ta Malazgirt’te Anadolu’nun kapılarını milletimize açan Sultan Alparslan’ı rahmetle yad edeceğiz. Vatan topraklarının her karışına kanıyla mührünü vuran ecdadın sadece hatıralarını yad etmekle kalmıyor, emanetlerine de sıkı sıkıya sahip çıkıyoruz. İnşallah son nefesimize kadar da bu yolda mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Selanik’teki Atatürk Evi 3 gün kapalı

Ayasofya’nın açılışı, Yunanistan’ın Selanik ve Atina başta olmak üzere pek çok kentinde Türk bayraklarının yakıldığı gösterilerle protesto edilirken, Türkiye Başkonsolosluğu sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Selanik’teki Atatürk Evi’nin 3 günlüğüne ziyarete kapatıldığını duyurdu. Atatürk’ün doğduğu evin kapatılma gerekçesini “bakım” olarak açıklayan Selanik Başkonsolosluğu resmi hesabından şu açıklamayı yaptı: “Atatürk Evi, gerçekleştirilecek bakım nedeniyle 24-27 Temmuz 2020 tarihleri arasında ziyarete kapalı olacaktır. Saygıyla duyurulur”

Selçuk Özdağ: “Ayasofya’nın açılışı değil, istismarı eleştiriliyor”

Ayasofya’nın istismar edildiğini öne süren Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, “Hepimiz biliyoruz ki, bu bir siyasi tasarruf, hedefi de Fatih’in vasiyetini yerine getirmek değil, birilerinin siyasi ömrünü uzatmak” dedi
Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Ak Parti eski Milletvekili Selçuk Özdağ, iktidarın politik başarısızlıkları TV ekranlarına doldurulan propagandist hocalar ve insanların dini duygularına hitap eden sembolik hamlelerle örtmeye çalıştığını söyledi.
“Bu ülkede kimse Ayasofya’nın açılmasına bir şey demez” diyen Özdağ, “Kimi çevrelerden gelen eleştiriler açılmasına değil, istismar edilmesine. Çünkü hepimiz biliyoruz ki bu bir siyasi tasarruf, hedefi de Fatih’in vasiyetini yerine getirmek değil, birilerinin siyasi ömrünü uzatmak” ifadelerini kullandı
Dini kavramların siyasi bir kadronun çıkarları için kullanıldığına vurgu yapan Özdağ, “Ne yazık ki, bugün Ümmet deyip her çirkinlik yapılıyor. Dini kavramlar, siyasi bir kadronun çıkarları için kullanılıyor. Ayasofya da bu çıkarcı anlayışın son kurbanlarından biri. Lakin artık mızrak çuvala sığmıyor” dedi.