Tepkiler odağındaydı: Trump, mahkeme kararının ardından tüp bebek tedavisini desteklediğini açıkladı

Tepkiler odağındaydı: Trump, mahkeme kararının ardından tüp bebek tedavisini desteklediğini açıkladı
Alabama Yüksek Mahkemesi'nin dondurulmuş embriyoları dini referanslarla 'çocuk' olarak değerlendiren kararı sonrası Donald Trump, tüp bebek tedavisini desteklediğini açıkladı.ABD'deki Alabama Yüksek Mahkemesi'nin dondurulmuş embriyoları...
Alabama Yüksek Mahkemesi'nin dondurulmuş embriyoları dini referanslarla 'çocuk' olarak değerlendiren kararı sonrası Donald Trump, tüp bebek tedavisini desteklediğini açıkladı.

ABD'deki Alabama Yüksek Mahkemesi'nin dondurulmuş embriyoları dini bir referansla 'çocuk' olarak değerlendiren kararının ardından Demokrat ve Cumhuriyetçi siyasetçilerden karara tepki geldi. Karar sonrası bazı tüp bebek kliniklerinin tedavilerini askıya aldığı eyalette verilen karara, ABD Başkanı Joe Biden'ın ardından eski başkan ve Cumhuriyetçi başkan aday adayı Donald Trump da tepki gösterdi.

'Çocuk sahibi olmayı kolaylaştırmak istiyoruz'

Alabama Yüksek Mahkemesi, dondurulmuş embriyoları 2020 yılında zarar gören çiftlerin temyiz taleplerine ilişkin kararını açıklamış, ebeveynlerin çocuklarının 'haksız ölümüne' karşı dava açmasına izin veren düzenlemenin doğmamış çocuklarıyla ilgili durumlar için de uygulanabilir olduğuna karar vermişti. Mahkeme, 'rahim dışındaki çocuklar' konusunda herhangi bir istisnanın söz konusu olmadığına da hükmetmişti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Trump, bu kararın ardından tüp bebek tedavisi için 'güçlü desteğini' dile getiren bir açıklama yaptı. Kendi kurduğu Truth Social isimli sosyal medya platformunda bir mesaj paylaşan Trump, 'kendi liderliği altında, Cumhuriyetçi Parti'nin her zaman güçlü, serpilip büyüyen, sağlıklı Amerikan ailelerinin oluşmasına destek vereceğini' söyledi. Trump, mesajında şu ifadeleri kullandı: "Anne ve babaların çocuk sahibi olmasını kolaylaştırmak istiyoruz, zorlaştırmak değil. Bu, Amerika'daki her eyalette tüp bebek gibi doğurganlık tedavilerinin olmasını desteklemeyi de içeriyor."

Lake: Tedaviye daha fazla erişimi destekliyorum

Ülkede kürtaj haklarının kısıtlanmasından yana olan Cumhuriyetçilerden bir diğer isim, Arizona'dan Senatör adayı Kari Lake de doğurganlık tedavisine daha fazla erişimi desteklediğini söyledi. ABD'de her altı kişiden birinin doğurganlıkla ilgili sorun yaşadığını söyleyen Lake, Senato'ya girmesi durumunda 'gebe kalmakta zorluk çeken kadınlar için doğurganlık tedavisine daha fazla erişimi savunacağını' belirtti.

Biden: Roe-wade'in bozulmasının doğrudan bir sonucu

Demokrat Partili Başkan Biden da 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, mahkemenin kararını eleştirerek, bunun ‘acımasız ve kabul edilemez’ olduğunu ifade etmişti. Açıklamasında, kürtajı federal düzeyde anayasal bir hak olmaktan çıkaran 'Roe-Wade' kararının Yüksek Mahkeme tarafından bozulmasına atıfla şu açıklamada bulunmuştu:

“Bugün, 2024 yılında Amerika'da kadınlar acil servislerden geri çevriliyor ve sağlık hizmeti için yüzlerce kilometre yol kat etmek zorunda kalıyor; doktorlar ise kürtaj yaptıkları için soruşturma açılmasından korkuyor.

Ve şimdi Alabama'daki bir mahkeme, umutsuzca hamile kalmaya çalışan ailelerin bazı doğurganlık tedavilerine erişimini riske attı. Kadınların kendileri ve aileleri adına bu kararları verme becerisinin göz ardı edilmesi aşırı ve kabul edilemez.

Bu, bir hatadır. Roe v. Wade davasının bozulmasının doğrudan bir sonucudur. İnsanların Amerika'nın her yerinde kadınların başına gelenlerden endişe duyduğunu biliyorum. Ben de gittiğim her yerde bunu duyuyorum. Mesajım şu: Başkan Yardımcısı ve ben haklarınız için mücadele ediyoruz. Kadınların özgürlüğü, aileler ve bu kadınlara bakan doktorlar için savaşıyoruz ve her eyaletteki tüm kadınlar için Roe v. Wade davasının federal yasadaki korumasını yeniden tesis edene kadar durmayacağız."