Tıp Bayramı’nda ‘Beyaz Grev’

Tıp Bayramı’nda ‘Beyaz Grev’
Aylardır talepleri için eylemler düzenleyen doktorlar, bugün de greve çıkıyor. TTB, yaptığı açıklamayla bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu.Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Tıp Bayramı öncesinde...

Aylardır talepleri için eylemler düzenleyen doktorlar, bugün de greve çıkıyor. TTB, yaptığı açıklamayla bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu.

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Tıp Bayramı öncesinde dün hekimler, yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve taleplerini açıklamak için beyaz önlükleriyle Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Türk Tabipleri Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen “Büyük Beyaz Buluşma ve Beyaz Yürüyüş”te yapılan basın açıklamasında hekimler, şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından söylenen sözler hekimler arasında büyük bir kırgınlığa, öfkeye neden olmuştur. Yanıtımız açıktır. Tıbbın tarihi yazılmaya başladığından bu yana burada, bu topraklardaydık. Bugün de buradayız. Ne ülkemizden ne mesleğimizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçeceğiz. Emeğimizi, mesleğimizi, geleceğimizi karartmaya çalışanlara karşı 14-15 Mart’ta bütün illerde, bütün sağlık kurumlarında g(ö)revde olacağız.”

GREV ÖNCESİ KOCA'DAN MEKTUP: “SAYGINLIK KAYBI GEÇİCİ”

Hekimlerin grev kararını duyurduğu saatlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Tıp Bayramı dolayısıyla tüm hekimlere ve sağlık hizmeti çatısı altında birleşen 39 meslek grubundaki çalışanlara mektup göndermesi dikkat çekti.

Koca mektubunda, şunları söyledi: “Bugün hekimliğin saygınlık kaybına uğradığını hocalarımızdan tıbbiye öğrencilerine kadar çoğu kişi ifade ediyor. Fakat unutulmamalı: Tarihi insanlık kadar eski olan tıp ve toplumun halen nadide insanı olan hekim, temelde değer kaybına uğramış olmadığı için bu saygınlık kaybı geçicidir. Hayatla ölüm, hastalıkla sağlık arasında sıkışan bir insan, hekimine ve tıp bilimine gerekli saygıyı gösterecektir.”

‘DİL’ VE ‘ÜSLUP’ UYARISI
“Hekimlik bize, sadece tahsil yoluyla toplum içinde statü sağlayan mesleklerden biridir. Biridir diyorum ama bir ikincisini bilmediğimi de itiraf etmeliyim. Bu statü bizleri bazı teamüllerle sınırlar. Örneğin, haklarımız, taleplerimiz konusunda geliştireceğimiz dilin, tutumdaki üslubun mesleğin doğasıyla örtüşmesi gerekir. Mevcut koşullarda ülkemizde hekimlik yapmanın zor tarafları olduğunu biliyorum. Devletimizin sizler için en iyisini yapma kararlılığından emin olun.”

Koca, ayrıca hekimlerin kendisine doğrudan yazması gereken durumlar için oluşturduğu “[email protected]” mail adresini de paylaştı.

ERDOĞAN, DOKTORLARI HEDEF ALMIŞTI
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla muhtarla buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında doktorları hedef alarak, “Açık konuşuyorum, gidiyorlarsa gitsinler” ifadelerini kullanmıştı.

DÜZENLEME ÖNCE KABUL EDİLDİ, SONRA GERİ ÇEKİLDİ
Aralık 2021’de hekimlerin haklarında iyileştirme yapan bir düzenleme TBMM’de bütün partilerin oylarıyla kabul edilmiş fakat daha sonra geri çekilmişti. TTB, 15 Aralık’ta bu durumu protesto etmek için “G(ö)REV” adını verdiği iş bırakma eylemini yapmıştı. Aradan geçen sürede somut bir gelişme yaşanmadı, 26 Ocak ve 4 Şubat arasında TTB’nin Ankara’daki genel merkezinde “Beyaz Nöbet” tutuldu. Ardından 8 Şubat’ta tüm Türkiye’de bir günlük Beyaz G(ö)reve çıkıldı.

TALEPLER NELER?
Hekimler, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını, sağlık çalışanlarının ücretlerinde en az yüzde 150’lik bir iyileştirme yapılmasını talep ediyorlar. Bunların yanında ek göstergelerin yükseltilmesi, angarya çalışmanın kaldırılması, sağlık hizmetlerinde reçete ücretinin iptal edilmesi, liyakatsiz atamaların durdurulması, özel sağlık kuruluşlarında güvencesiz çalışmaya son verilmesi gibi talepler yer alıyor.