TİP’ten ince ittifak ayarı: Bayburt, Gümüşhane ve Aksaray’dan aday gösterecek

TİP’ten ince ittifak ayarı: Bayburt, Gümüşhane ve Aksaray’dan aday gösterecek
TİP, HDP’nin oylarını azaltmama adına her iki partinin de en az oy aldığı yerlerden aday gösterecek. HDP'nin birinci ya da az farkla oy aldığı yerlerde ise tek listeyle seçime gidecek. Emek ve Özgürlük İttifakı içerisindeki...

TİP, HDP’nin oylarını azaltmama adına her iki partinin de en az oy aldığı yerlerden aday gösterecek. HDP'nin birinci ya da az farkla oy aldığı yerlerde ise tek listeyle seçime gidecek.

Emek ve Özgürlük İttifakı içerisindeki partilerden sadece Türkiye İşçi Partisi (TİP) kendi logosuyla seçimlere girmeye karar verdi. Söz konusu karar kamuoyunda HDP’nin oylarını böleceği ve ittifakın parlamentoda gücünü azaltacağına yönelik eleştiriler yapıldı. Bugün açıklanan mutabakat metninde ise TİP’in 49 il ve 52 seçim bölgesinde aday göstereceği açıklandı.

TIKLAYIN- Emek ve Özgürlük İttifakı mutabakat metnini açıkladı

TİP, İstanbul Milletvekili Serra Kadıgil, hem ittifaka hem de HDP’ye zarar vermeden seçimlere nasıl gireceklerini anlattı.
Oyların dağıtılımın belirleyecek olan d’hondt sistemine 10 yıldır çalışan bir hukukçu olduğunu söyleyen Kadıgil, oyları düşürmenin ancak 81 ilde aday gösterilmesi durumunda mümkün olabileceğini söyledi.

“HDP’NİN BİRİNCİ OLDUĞU İLLERDE TEK LİSTE”

Halk TV’den Şirin Payzın’ın sorularını yanıtlayan Kadıgil, tek listede hangi illerde seçime girileceğini şu şekilde açıkladı:

“HDP’nin zaten çok güçlü olduğu, Cumhur ittifakı ile kıran kırana mücadele ettiği iller yani Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri. Biz buralarda ayrı listeyle, kendi adayımızla seçime girmeyeceğiz. Yani TİP pusulada olmayacak. Bu illerde zaten tek liste gidecek, olan tüm gücümüzle Yeşiller Sol Parti’ye destek vereceğiz. Bu illerde TİP olarak seçime girme talebimiz yok ve hiçbir zaman olmadı. Yani HDP’nin daha önceki seçimlerde birinci çıktığı illerde zaten tek liste Yeşil Sol Parti girecek. Ayrıca birinci olmadığı ama güçlü olduğu, milletvekili almaya çok yakın olduğu illerde , ayrıca bir milletvekilini az farkla kaçırdığı batıdaki bazı iller de mesela Aydın mesela Manisa. Bu illerde Yeşil Sol Parti’nin ciddi bir potansiyeli var. Biz buralarda da girmiyoruz. Bu gibi illerde de TİP pusulada olmayacak, Yeşiller Sol Parti tek liste olarak seçime gidecek, biz de koşulsuz destekleyeceğiz.”

Kadıgil, “Peki nerede ve niçin girmek istiyorsunuz o zaman?” sorusunu ise “Bizim açımızdan oy potansiyelimiz olan büyükşehirler var. Gördüğümüz potansiyel de şudur. Somut örnek vererek anlatmak istiyorum. HDP’nin İstanbul 3.bölgede 5 milletvekili var. Biz bunun 6 hatta 7 olmasını umut ediyoruz bu seçimde. Ama biz TİP olarak da, HDP’nin mevcut potansiyelinden alarak değil, kendi potansiyelimizle ayrıca 1 milletvekili daha kazanabileceğimizi görüyoruz bu bölgede. Yani HDP’nin 5 sandalyesinden biri TİP’e geçsin değil amacımız, olamaz. O sandalyeleri HDP zaten kazanıyor, buna ek olarak biz de TİP olarak 1 milletvekili çıkartalım. Çünkü TİP’in de geçtiğimiz 5 senede oluşan bir oyu, potansiyeli var. Bunu görüyoruz, hissediyoruz, araştırmalar da bunu gösteriyor. Biz bu vesileyle ittifakımıza 1 vekil fazladan katmak istiyoruz. Derdimiz bu” yanıtı verdi.

“İSTANBUL’UN ÜÇ SEÇİM BÖLGESİNDE GİRECEĞİZ”

Kadıgil, aday gösterecekleri diğer bölgelere ilişkin, “İstanbul’un tamamında milletvekili çıkartabileceğimiz görüyoruz. İstanbul’un üç seçim bölgesinde gireceğiz. Ayrıca Ankara ve İzmir’in bazı bölgelerinde girip, HDP’nin sandalye sayısını etkileyebileceğimiz bölgelerinde ise girmeyeceğiz. Bazı büyük şehirlerde HDP’nin oyuna zarar vermeden ittifaka 1 sandalye daha kazandırıyoruz. Hatta belki 2. Ama bu şehirlerin sayısı zaten 5’i 6’yı geçmiyor” dedi.

6 veya 7 ilde milletvekili çıkarabileceklerini söyleyen Kadıgil, partisinin hangi illerde aday gösterip, göstermeyeceğine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Ancak TİP’in ya da herhangi bir partinin sadece bir ilde bile olsa kendi ismiyle pusulada yer alabilmesi, seçime katılabilmesi için yasaya göre en az 41 ilde seçime girmesi gerekiyor. Yani en az 41 ilde kendi ismimizle pusulada olacağız. Ama şimdilik iddialı olduğumuz il sayısı 6 ya da 7. Ayrıca 41 ili tamamlamak için girmek zorunda olduğumuz diğer illeri ise şöyle belirledik. Bir önceki seçim sonuçlarına göre ne HDP milletvekili çıkarmış ne de bu seçimde TİP’in milletvekili çıkarma ihtimali var. Dolayısıyla bu illeri de ittifakımızla değerlendirip HDP’nin sandalye sayısını etkilemeyecek biçimde seçiyoruz. Ayrıca CHP’nin kıl payı farkla vekil çıkardığı bazı illerde de muhalefetten sandalye kaybına yol açmamak adına yine seçime girmeyeceğiz.
Oy almaktan ziyade mesele sandalye sayısına zarar vermemek aslında. Mesela Bayburt. Mesela Gümüşhane. Mesela Aksaray. Biz buralarda 41 ilde olma zorunluluğu olduğu için pusulada yer alacağız. HDP’nin de çok oyu ya da sandalyesi yok bu illerde, dolayısıyla HDP’ye herhangi bir zarar vermiyoruz. Benzer şekilde CHP’ye de. Bir de farklı tabanlardan beslenme imkanı olan ve HDP’nin vekili olmayan iller var. Edirne, Kırklareli gibi. Buralarda da ittifakımıza bizim vesilemizle de fazladan oy taşıyabiliriz diye düşünüyoruz.

Ama mesela başka bir il Kocaeli. İşçi şehri. Görece güçlü olduğumuz bir il. HDP‘nin geçen seçimde çıkardığı 1 milletvekili var. Biz seçime girersek HDP’nin (Yeşil Sol Parti) o 1 sandalyesine bir şey olur mu endişemiz vardı. O yüzden Kocaeli’nden çekiliyoruz. Orada mütevazı da olsa bir karşılığımız var ama seçime girmiyoruz. Ne olur ne olmaz, ittifakımızın sandalye sayısına zarar vermeyelim diyoruz. Küçük kentleri de metropolleri de böyle detaylı çalıştık. İzmir’in bir bölgesinde ittifakımıza zarar gelmesin diye girmeyeceğiz mesela. Ama Muğla’da iyi bir örgütümüz ve adayımız var mesela, orada seçime gireceğiz ve umarım kendisini meclise göndereceğiz.”