TMO Genel Müdürü Güldal: Çiftçi endişe etmesin, ürünün tamamı alınacak

TMO Genel Müdürü Güldal: Çiftçi endişe etmesin, ürünün tamamı alınacak
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, günlük 220 bin ton hububat alındığını açıkladı. Güldal, 4,1 milyon randevu verildiğini, çiftçinin ürününün tamamının alınacağını söyledi.Toprak Mahsulleri...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, günlük 220 bin ton hububat alındığını açıkladı. Güldal, 4,1 milyon randevu verildiğini, çiftçinin ürününün tamamının alınacağını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, bugüne kadar 175 bin randevu ile çok büyük bölümü buğday olmak üzere yaklaşık 3 milyon ton hububat alımı yaptıklarını söyledi. Güldal, çiftçinin ürününü son kiloya kadar alacaklarını, acele etmelerine gerek olmadığını ifade etti.

Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, TMO Genel Müdürü ile konuştu.

Çiftçiler, TMO'nun, ürünlerini almadıklarından, randevu sisteminin işlemediğinden şikayetçiydi. Ahmet Güldal konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çiftçiler endişe etmesin tüm ürün alınacak

Ahmet Güldal, Ali Ekber Yıldırım'a şunları söyledi:

“Biz başından beri açıklıyoruz. Buğday, arpa, hububat alımında son kiloya kadar hepsini alacağız. Hiç kimse endişe etmesin. Ama buna rağmen bir telaş var. Çiftçi ürününü hasat ediyor ve aynı gün teslim etmek istiyor. Hasadın bu kadar yoğunlaştığı bir dönemde bu mümkün olmuyor. Ofis’in geçmiş yıllardaki yıllık ortalama alım miktarlarına bakıldığında günlük 100 bin ile 110 bin ton civarında. Biz günlük 220 bin tona ulaştık. Geçen Çarşamba bir günde aldığımız ürün 185 bin ton. Perşembe 190 bin ton. Konya’da hasadın yoğunlaşması ile Cuma günü 220 bin tona ulaştık. Bayramdan bu yana çalışanlarımız gece gündüz sahada ve alım yapıyorlar gece geç saatlere kadar bu alımlar devam ediyor.”

Verilen 4,1 milyon randevu var

“Cuma gününe kadar toplam 175 bin randevu karşılığında yaklaşık 3 milyon ton ürün aldık. Verdiğimiz 4 milyon 150 bin civarında randevu var. Kimse endişe etmesin biz ürünün hepsini alacağız. Çiftçilerimiz gerçekten aceleci davranıyor. Tarlada hasadı yaptıktan sonra hemen o gün götürüp vereyim istiyor. Ama bu çok mümkün değil. Depolar hızla doluyor. Bazen 50 bin tonluk depo 10 dakikada doluyor. Yeni depolar belirleniyor. Bazı yerlerde kiralanıyor. Kiralama konusunda bazı fırsatçılar nasıl olsa devlet, Ofis depo kiralamak zorunda diyerek çok yüksek kira istiyor. Bizim de belli bir limitimiz var, onun üzerine çıkmıyoruz. Bu nedenle kiralamada bazen pazarlıklar uzun sürüyor. Bazı yerlerde tarla kiralayarak açık yığın alım yapıyoruz. O zaman da işçiye ihtiyaç oluyor. İşçi bulmakta bile bazen sıkıntı yaşanıyor. Bu süreçte randevu bazen kesintiye uğrayabiliyor. Ama sonuçta diyoruz ki biz kimsenin ürününü tarlada bırakmayacağız hepsini alacağız. Toplam 566 alım noktasında 3 milyon tona yakın ürün aldık. Alımlarımız tüm hızıyla sürüyor ve 10 milyon tona kadar çıkacağız gibi görünüyor.”

Fiyatlar yukarı yönlü

“Konya Ticaret Borsası’nda fiyatlar yükseliyor. Alıcıların da önemli bir bölümü özel sektör. Biz satış fiyatını açıklayınca özel sektör de buğday alımına başladı. Vadeli sattıkları ürünün parası dönünce sermayeleri güçlendi. Bunlar fiyatın yukarı yönlü hareketlenmesini sağlıyor.”

Sezona yüksek stokla girmedik

“Biz sezona çok büyük stoklara girmedik. Olağanüstü hal dediğimiz stoklarımız vardı tabi. Mart ayına kadar kuraklık riski vardı. Stoklarımızı güçlendirmek için o dönem yaptığımız ihalede teslimat tarihi Haziran, Temmuz, Ağustos olan ürünlerimiz var. Ama bu piyasayı, alımlarımızı etkileyecek düzeyde değil. Mart’tan sonra ihale yapmadık.”