Trakya’nın en büyük tiyatrosu gün yüzüne çıkıyor

Trakya’nın en büyük tiyatrosu gün yüzüne çıkıyor
Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti’nde bulunan, Trakya’nın en büyük tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları sürdürülüyor.Kazı başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar...

Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti’nde bulunan, Trakya’nın en büyük tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Kazı başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, ortaya çıkarılan tiyatronun, Trakya’nın en büyüğü olduğunu belirtti. Erdem, “Onu şu anda tam olarak kestirebilmek mümkün değil ancak ölçülerini söyleyeyim; 90 metreye 130 metre, oldukça büyük bir tiyatro ve Trakya›nın antik kentleri arasında ortada olan, bilinen en büyük tiyatro” dedi. Erdem, şunları söyledi:
“Akropol çok büyük bir alan kaplıyor. Kentin tepe kısmı 1,5 kilometre uzunluğunda 500 metre genişliğinde muazzam büyük bir alan ve burada çok büyük anıtsal yapılar, kentin kamu yapıları bulunuyor tiyatro da bunlardan biri. Buradaki tiyatronun önemi kentin de prestij yapılarından bir tanesi ve Türkiye Trakya’sının en önemli ve en büyük tiyatrosu. Her ne kadar basamaklar, oturma sıraları gömükse de bunların kazı sonucunda çıkarılabileceğini umuyoruz.

Özellikle seramikler 400 yüzyıl ağırlıklı ve daha sonra Roma dönemi ağırlıklı yani şöyle söyleyebiliriz, klasik dönemde başlamış. Zaten tipik bir Yunan tiyatrosu görünümünde sırtına yamaca dayanmış daha sonra Roma dönemine kadar kullanılmış olduğunu hatta Roma sonlarına kadar kullanılmış olduğunu söyleyebiliriz.»