Trump egosu yüzünden yalanlar yaydı

Trump egosu yüzünden yalanlar yaydı
Eski Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin, geçen yıl ABD Kongresi’ne düzenlediği baskının birinci yıl dönümünde Başkan Joe Biden, saldırının hedefi olan Kongre’de konuştu. Biden, kendi çıkarlarını devletin çıkarları...

Eski Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin, geçen yıl ABD Kongresi’ne düzenlediği baskının birinci yıl dönümünde Başkan Joe Biden, saldırının hedefi olan Kongre’de konuştu. Biden, kendi çıkarlarını devletin çıkarları önünde tutan Trump’un 2020 seçimleri için yalanlar uydurduğunu savundu.

Biden, 6 Ocak 2021’teki olaylardan Trump’ın sorumlu olduğunu vurguladı ve “Yaralı egosuna demokrasimizden ve Anayasamızdan daha fazla önem veriyor” ifadelerini kullandı.

Voice of America’nın haberine göre, 3 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen başkanlık seçimlerinde rakibi Trump’ın önüne geçen Başkan Biden’ın galibiyetinin Kongre’de resmi olarak onaylandığı 6 Ocak 2021 tarihinde Washington’da toplanan kalabalık bir grup Trump destekçisi Kongre binasına baskın düzenlemişti. Onlarca polis memurunun yaralandığı ve 5 kişinin yaşamının yitirdiği olaylarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 700’den fazla kişi yargılanıyor.

“KUTSAL MEKAN” VURGUSU
Biden, “kutsal mekan” olarak nitelendirdiği Kongre’ye düzenlenen baskınla ilgili olarak eski Başkan Trump’ın adını doğrudan vermeden şu ifadeleri kullandı: “Halkımıza, anayasamıza saldırıldı. Demokrasimiz ve halk mukavemet gösterdi. Halk olarak bizler üstün geldik. Tarihimizde ilk kez bir başkan, şiddet eğilimiyle Kongre’ye doğru yürüyen kalabalığı engellemeyerek, görev devrinin barışçı bir şekilde gerçekleştirilmesinin önüne geçmeye çalıştı. Ama başarılı olamadılar, yenildiler!”

“ESKİ BAŞKAN BİR YALAN AĞI ÖRDÜ”
Biden, “Büyük uluslar gerçeği gömmez, yüzleşirler. Biz de büyük bir ulusuz. Değerli Amerikalı yurttaşlarımız, yaşamda gerçekler vardır, bir de ne yazık ki kar ve güçle yayılan yalanlar vardır” dedi ve konuşmasında, Trump’ın ortaya attığını savunduğu “yalanları” sıraladı:

“ABD’nin eski başkanı, 2020 seçimleriyle ilgili bir yalanlar ağı oluşturdu ve bunları yaydı. Bunu yaptı çünkü gücü, ilkelerden üstün tutuyor; çünkü kendi çıkarlarını ülkesinin, Amerika’nın çıkarlarından üstün tutuyor. Çünkü yaralı egosu onun için demokrasimizden ve anayasamızdan daha önemli. 93 ABD Senatörü, kendi Adalet Bakanı, kendi Başkan Yardımcısı bile bunu söylemesine rağmen kaybettiğini kabul edemiyor.”

TRUMP YİNE “AYAKLANIN” DEDİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump, kongre baskınının yıl dönümünde Florida’da yaşadığı Mar-a-Lago’dan yapacağı konuşmayı iptal etti.

Arizona’da 15 Ocak’ta bir miting düzenleyeceğini kaydeden Trump, Kongre baskını dahil birçok “önemli konuyu” burada konuşacağını kaydetti.

Trump, buna ilişkin yaptığı açıklamada yine sert eleştiride bulundu ve Demokratların koronavirüs tedbirleri ile aşı zorunluluğunu eleştirdi. Trump açıklamasında, “Biden yönetimi okulları kapatma ve hatta çocuklar için aşıyı zorunlu kılma konusunda yine konuşmaya başladı. Bu bir rezalet. Amerika’yı Yeniden Büyük Yap (MAGA) ulusu ayaklanmalı ve ve federal hükümetin bu korkunç müdahalesine karşı çıkmalı” dedi.