Trump, kongre saldırısı için hesap verecek

Trump, kongre saldırısı için hesap verecek
ABD’de 6 Ocak 2021’de Kongre’ye düzenlenen saldırıyı soruşturan Temsilciler Meclisi Komisyonu, eski başkan Donald Trump’ı cezai kovuşturma için Adalet Bakanlığı’na sevk etti. Komisyon, Trump’ı 2020 seçimlerinin sonucunu...

ABD’de 6 Ocak 2021’de Kongre’ye düzenlenen saldırıyı soruşturan Temsilciler Meclisi Komisyonu, eski başkan Donald Trump’ı cezai kovuşturma için Adalet Bakanlığı’na sevk etti. Komisyon, Trump’ı 2020 seçimlerinin sonucunu etkileme çabasıyla ayaklanma çıkarmak, hükümete karşı komplo kurmak ve Kongre binasına saldırı ile suçluyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, komisyonun önceki gün onayladığı tavsiyeler, Amerikan tarihinde Kongre’nin ilk kez eski bir başkan hakkında suç duyurusunda bulunması anlamına geliyor. Trump yanlıları, Joe Biden’in resmen başkan ilan edilmesini önlemek amacıyla Kongre binasına saldırmışlardı.

Komisyon, Trump’ın olaylarda oynadığı rolü inceleme göreviyle bir yıldan fazla süredir soruşturma yürütüyordu. Trump iddiaları reddediyor.

Adalet Bakanlığı henüz konuyla ilgili yorum yapmadı. Olayla ilgili olarak kendi soruşturmasını yürüten bakanlığın bu suçlamaları kabul etme ve sonuca bağlama zorunluluğu bulunmuyor.

TRUMP’A YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR
Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki üyelerinden Jamie Raskin, Trump’ın Adalet Bakanlığı’na sevk gerekçesi olarak, “Kongre oturumunu engellemek, ABD’ye karşı hile için komplo kurmak, yalan beyan için komplo kurmak, iİsyan için kışkırtma ve yardım” suçlamalarının yapıldığını açıkladı.

Bu suçlamaların yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak Raskin, tavsiyelerini destekleyen pek çok delil bulunduğunu söyledi.

Komisyon ayrıca Trump’ın avukatı John Eastman için cezai kovuşturma istedi.

Trump, “Bu insanlar benim peşime düştükleri zaman özgürlüğü seven insanların benim etrafımda toplandığını anlamıyor. Bu beni güçlendiriyor. Beni öldürmeyen güçlendirir” dedi.