TÜİK’te şeffaflık kısa sürdü

TÜİK’te şeffaflık kısa sürdü
Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayında kurduğu Bilim Kurullarını feshederek tepki çekti. Görevine son verilen Prof. Dr. Haluk Levent, kararın şeffaflığı zedelediğini ifade etti.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), yeni...

Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayında kurduğu Bilim Kurullarını feshederek tepki çekti. Görevine son verilen Prof. Dr. Haluk Levent, kararın şeffaflığı zedelediğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), yeni başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, TÜİK Bilim Kurullarını feshetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2 Şubat 2021’de “Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu”, 8 Şubat 2021’de de “İşgücü Piyasası Danışma Kurulu” oluşturulduğunu duyurmuştu.
TÜİK Bilim Kurullarının görevine “başkanlık kararı” ile son verildi. Karar, kurulların TÜİK dışındaki üyelerine telefonla iletildi.
TÜİK İşgücü Verileri Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Levent, yaşananları anlattı.
Kurulların yaklaşık 30 uzman isimden oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Haluk Levent, “Bu karar başkaların sık değişimine de bağlı. Yeni atanan bir başkan olsaydım, böyle yapmazdım. Memnun değilse bile bunu bir parça zaman yayarak halletmesi mümkün olabilirdi. O kadar kötümser de olmamak lazım, biraz beklemek gerekiyor” dedi.
Neden böyle bir karar alındığı sorusuna ise Prof. Dr. Levent, “Bize göreviniz tamamlandı denildi. ‘Belli bir süre sonra, daha spesifik amaca yönelik çalışma grupları oluşturacağız’ dediler” sözleriyle yaşadığı süreci aktardı.
Prof. Dr. Levent, TÜİK’in aldığı kararın, şeffaflık ilkesini zedelediğini belirtti.
Bilim Kurulu üyelerinden Ekonomist Refet Gürkaynak ise kararı “Dalga geçeceğim ama oyuncak edilen ülkeye yazık” sözleriyle değerlendirdi.