Türk hücumbotu Kaş'a, Yunan hücumbotu Meis Adası'na yanaştı

Türk hücumbotu Kaş'a, Yunan hücumbotu Meis Adası'na yanaştı
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, NAVTEX ilan edilmesinin ardından Kıbrıs'ın güneybatı açığındaki bölgeye ulaşırken, Türk hücumbotu Antalya'nın Kaş ilçesi önüne, Yunan hücumbotu ise Meis Adası...

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, NAVTEX ilan edilmesinin ardından Kıbrıs'ın güneybatı açığındaki bölgeye ulaşırken, Türk hücumbotu Antalya'nın Kaş ilçesi önüne, Yunan hücumbotu ise Meis Adası önüne demirledi.Ayrıca 3 Türk askeri helikopteriyle de bölgede zaman zaman uçuş yapılıyor.

Türkiye'nin yeni NAVTEX ilan etmesinin ardından dün Antalya açıklarından demir alan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Akdeniz'de arama çalışması yapacağı alana doğru hareket etti. Oruç Reis, Kıbrıs'ın güneybatı açığındaki bölgeye ulaşırken, bugün sabah saatlerinde ise Türk hücumbotunun Kaş ilçesi Limanağzı bölgesi önlerine, Yunan hücumbotunun ise Meis Adası önüne demir attığı görüldü.

YUNAN SAHİL GÜVENLİĞİ TEKNEYE ATEŞ AÇTI

Muğla'nın Marmaris ilçesi ile Yunanistan'ın Rodos Adası açıklarında Yunan sahil güvenlik botundan açılan ateş sonucu teknedeki 2 Türk ile 1 Suriyeli yaralandı. Yaralılar Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından Marmaris'e getirilip, tedavileri için hastaneye sevk edildi.

Hulusi Akar: Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'siz proje yaşamaz

Yunanistan ve Mısır’ın imzaladığı mutabakat sonrasında Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in, Doğu Akdeniz’de tekrar faaliyetlerine başlaması bölgede gerginliği yeniden tırmandırdı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bugün Kuvvet Komutanlıkları ve bölgedeki birlik komutanlarıyla bölgedeki duruma ilişkin bir değerlendirme toplantısı yaptığı açıklandı.

Toplantıda, Akar’ın devam eden faaliyetler hakkında birlik komutanlarından bilgi aldığı kaydedildi.

Açıklamaya göre Bakan Akar, “Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını ve bölgede hiçbir oldu bittiye izin verilmeyeceğini” belirtti.

‘Yunan tiyatrosuna izin vermeyin’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı 'Yunan tiyatrosuna' çevirmesine izin vermemelidir." ifadelerine yer verdi.

Ömer Çelik'in açıklamaları şu şekilde;

"Yunanistan her zamanki gibi haksız, hukuksuz, saldırgan politikalarına destek için Avrupa Birliği’ni toplantıya çağırmış. Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı “Yunan tiyatrosu”na çevirmesine izin vermemelidir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda diplomasiye alan açmak için ciddi adımlar attık. Türkiye, barışçıl tutumunu ortaya koydu; diplomasiye şans tanıdı ve diyalog kanallarının canlandırılmasına dönük iyi niyetli adımlar attı.

Çavuşoğlu’ndan Yunanistan mesajı: Taviz yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la yaşanan gerilimle ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "Sismik araştırma gemilerimizi gönderdik, kimseye taviz veremeyiz, kimse bize 'siz kötü niyetlisiniz' diyemez" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısında, gündeme ilişklin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la yaşanan gerilimle ilgili ‘Taviz yok’ mesajı verdi:

YUNANİSTAN’ KÖTÜ NİYETLİ BİR ÜLKE

“Doğu Akdeniz’de iyi niyet göstergesi olarak, özellikle Almanya Başbakanı Merkel’in ricası üzerine bir taviz değil, geçici bazı jestler yaptık. Bu jestleri yaparız ama Yunanistan ve Rum kesiminden olumlu adım değil, aksine olumsuz hareketler göreceksiniz demiştik, öyle de oldu. Sismik araştırma gemilerimizi gönderdik, kimseye taviz veremeyiz, kimse bize “Siz kötü niyetlisiniz” diyemez, karşımızda kötü niyetli bir ülke var, birini suçlayacaklarsa Yunanistan’ı suçlasınlar.”

Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye "Oruç Reis" tehdidi

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'de çalışmalara başlamasının ardından tartışmalar sürüyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Oruç Reis gemisinde görevli personeli uluslararası tutuklama emri ile Türkiye'yi tehdit etti.

'BÖLGEYİ TERK EDİN' ÇAĞRISI

Haberde Yunanistan silahlı kuvvetlerinin yüksek düzeyde alarmda olduğu belirtildi. Yunan savaş gemilerinin de Türk gemilerinin hareketlerini takip ettiği ve Türk gemilerinin kaptanlarına her 15 dakikada bir 'Yunan kıta sahanlığını terk edin' yönünde çağrı yaptığı ifade edildi.

AB: Rum kesimi ve Yunanistan'ın yanındayız

Doğu Akdeniz Ankara-Atina hattında yaşanan gerilim devam ederken Avrupa Komisyonu'ndan kritik bir açıklama geldi. Avrupa Komisyon sözcüsü, "Doğu Akdeniz'deki durum çok endişe verici. Diyalog kurmak gerek. AB, Rum Kesimi ve Yunanistan'ın yanındadır" diye konuştu.

AB Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano, düzenlediği basın toplantısında son günlerde tansiyonun yüksek olduğu Doğu Akdeniz'de bulunan Ankara-Atina hattındaki gerilimiyle ilgili Avrupa Birliği'nin yaklaşımı hakkında açıklamalarda bulundu.

"YAŞANANLAR ENDİŞE VERİCİ”

Stano, “Bölgede son yaşananlar çok endişe verici. Burada ihtiyacımız olan şey bütün sorunları iyi komşuluk ilişkileri, uluslararası yasalar ve pozitif iletişim ile diyalog aracılığıyla çözmeye çalışmaktır” dedi. Stano, AB’nin Yunanistan ve Rum Kesimi’nin yanında olduğunu da dile getirdi.

Yunan basını: Donanma savaş pozisyonu aldı

Oruç Reis'in bölgedeki hareketliliği üzerine Yunanistan teyakkuza geçti. Yunan basını, Yunan donanmasına ait gemilerin Ege Denizi’nin güneydoğusunda savaş pozisyonu aldığını öne sürdü.

Yunanistan’da ülkenin çok okunan gazetelerinden Ta Nea, “Yunan fırkateynler Oruç Reis’in karşısında” başlığını atarak, Yunan donanmasının gemileri ve fırkateynleri hazır beklettiğini yazdı.

Gazete, Yunan donanmasının Oruç Reis’in bütün hareketlerinin yakından izlendiğini ve Yunan Ulusal Operasyon Merkezi’nin bütün verileri incelediğini yazarken, “Donanma, Türk araştırma gemisinin hareketlerini yakından takip ediyor ve her 15 dakikada bir geminin bölgeden çıkması çağrısını geçiyor. Yunan donanması Ege Denizi’nin güneydoğusunda savaş pozisyonu alırken, Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları da kalkmaya hazır halde” ifadesi kullanıldı.

Fransız savaş uçakları Kıbrıs’ta

Kıbrıs Cumhuriyeti ile Fransa arasındaki savunma iş birliği anlaşması Doğu Akdeniz'deki gerilimin tırmandığı bir dönemde yürürlüğe girerken, Fransa Hava Kuvvetleri'ne ait Rafale tipi iki savaş uçağı ilie bir C-130 tipi nakliye uçağı Baf'a indi. Uçakların Doğu Akdeniz'de devriye yapacağı belirtildi.

Fransa Hava Kuvvetleri’ne ait Rafale tipi iki savaş uçağı ve C-130 tipi nakliye uçağının Güney Kıbrıs Rum kesimine iniş yaptığı belirtiliyor. KKTC basınının Rum gazetesi Politis’ten aktardığı habere göre uçaklar, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Fransa arasında 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren savunma iş birliği anlaşması kapsamında Baf’ta yer alan Andreas Papandreu Hava Üssü’ne indi.