Türk-İş: Eylülde açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı 43 bin 433 lira oldu

Türk-İş: Eylülde açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı 43 bin 433 lira oldu
Türk-İş Eylül ayına ilişkin olarak açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan açlık sınırı tutarı 13 bin 334 lira olurken, yoksulluk sınırı...

Türk-İş Eylül ayına ilişkin olarak açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan açlık sınırı tutarı 13 bin 334 lira olurken, yoksulluk sınırı 43 bin 433 liraya yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 17.336,25 TL’ye yükseldi

Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları eylülde aylık bazda yüzde 9,31 yıllık bazda ise yüzde 84,4 artış gösterdi.

Türk-İş tarafından açıklanan eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre, 2021 Ocak’tan 2023 Eylül ayına 4 kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı tam 5 katına çıktı. 

Türk-İş'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Başta iktisaden dar ve sabit gelirlileri olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini etkileyen ve halkın en temel sorunu olarak nitelenebilecek enflasyon, resmi verilerin ötesine geçen bir gerçeklikle günlük yaşam üzerinde etkili olmaya devam etmektedir. Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyonun önümüzdeki kısa vadeli dönemde de etkili olacağı öngörülmektedir.

TÜRK-İŞ çalışmasının ortaya koyduğu gibi, bilhassa son iki yıl içinde aşırı yükselen gıda fiyatları bireyleri ve aileleri çok olumsuz etkiledi. Gıda fiyatlarının artmasında öncelikle yetersiz üretimin olması, tarımsal üretim girdilerinde maliyet artışları ile üretim, tedarik ve satış zinciri içerisinde orantısız fiyat değişimleri önemli rol oynadı. 

Kuşkusuz emeğin milli gelirden aldığı payın giderek gerilemesinin bir sonucu olarak yoksul daha da yoksullaştı. Bu süreçte, artan ücret gelirine rağmen devam eden yüksek fiyat artışları hayat pahalılığını dayanılmaz noktalara taşıdı. Özellikle dolaylı vergilerdeki artış, gelir vergisinde bu aylarda giderek yükselen oranlar ücretli çalışanların gelirlerini daha da aşındırdı. Uygulanması gereken gelir politikasında esas olması gereken, gelirlerin gerçek enflasyon seviyesinden daha fazla artması ve insana yakışır yaşam koşullarını sağlayacak düzeyde harcamayı karşılayacak seviyede refahın adil paylaşılmasıdır."