Türk Tabipleri Birliği öncelik sağlık

Türk Tabipleri Birliği öncelik sağlık
Koronavirüs salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 174’e yükselirken, toplam vaka sayısı ise 120 bin 204 oldu. Bu hafta Bakanlar Kurulu’nda normalleşme eylem planları ele alındı, önceliğin ise ekonomi, ticaret ve...

Koronavirüs salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 174’e yükselirken, toplam vaka sayısı ise 120 bin 204 oldu. Bu hafta Bakanlar Kurulu’nda normalleşme eylem planları ele alındı, önceliğin ise ekonomi, ticaret ve turizme verileceği açıklandı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman şu an normalleşmeye dönük planlar yapılmasının gerçekçi olmadığını belirtti.
Adıyaman; “Ekonomik tedbirler hükümetlerin işidir. Biz ekonomiyi düşünerek tavsiyelerde bulunamayız. Bazı bilim insanlarının çıkıp ‘ekonomi de var’ demelerini doğru bulmuyorum. Biz halk sağlığını düşünmek zorundayız. Halkın sağlığı için ne gerekiyorsa onun yapılması gerektiğini söylüyoruz. Elimizde yeterli veri olmadığı için şu an normalleşme yolunda bir karar alınmasını doğru bulmuyorum” dedi.
‘VERİLER EKSİK’
Verilerin eksik olduğunu belirten Adıyaman; hangi ilde ne kadar kayıp olduğunu bilmiyoruz, yaş, cinsiyet oranları nedir bilmiyoruz. Veriler eksik. Bunun yanında testi negatif olup koronavirüs tedavisi gören hastaların tanısı açıklanmalı. Burada ölenler Ölüm Bildirim Sistemi’ne (ÖBS) koronavirüs şüphesiyle değil bulaşıcı hastalık olarak geçiyor. Bu veriler de eklenirse ölüm oranları iki katına çıkabilir. Örneğin İzmir’de bir üniversite hastanesinde koronavirüs şüphesiyle yatan hastaların sadece 3’te 1’inde test pozitif çıktı. Burada iki misli olduğu gözüküyor” dedi.
SÖZEL OTOPSİ YAPILMALI’
Gerçek ölüm oranlarının ortaya çıkması için mart başından itibaren geriye dönük ölümlerin incelenmesi, sözel otopsi yapılması gerektiğini belirten Adıyaman; Türkiye’de doğal ölüm, bulaşıcı hastalık, influenza ve viral hastalıklara bağlı ölümlerin geriye dönük incelenmesi gerekiyor. Sözel otopsiyle, test yapılmadan defnedilen kişilerin aileleriyle görüşülmeli ve klinik bulguya sahip olup olmadığı araştırılmalı. Özellikle 65 yaş üstü hayatını kaybeden kişilerde ölüm sebebinin korona olma ihtimali yüksek” ifadesini kullandı.
ARTIŞ GÖRÜLÜYOR
Türk Toraks Derneği’nin çalışmasına da dikkat çeken Adıyaman; “e-devletteki defin verileri kullanılarak hazırlanan raporda, İstanbul’da yüzde 10, Trabzon’da yüzde 25 oranında ölümlerde artış gözüktüğü tespit edilmiş. Sağlık Bakanlığı’nın acilen buna yanıt bulması gerekiyor. Salgının Türkiye’deki yükünün tespit edilmesi için bu verilere ihtiyacımız var. Biz mart başından beri söylüyoruz bu hastalık var fakat biz bulamıyoruz diye. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde bir gevşeme yaşanacaksa gerçek ölüm oranlarının ve vakaların tespiti büyük önem taşıyor” dedi.
MESLEK HASTALIĞI VURGUSU
Sağlık çalışanlarının hastalıklarının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğine dair Sağlık Bakanlığı’na iki kere mektup yazdıklarını belirten Adıyaman; Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, 21 Nisan da sağlık çalışanları için koronavirüsün otomatik olarak meslek hastalığı kabul edileceğini, geçici ve sürekli iş göremezliğe neden olduğu ve tazmin edileceğini duyurdu. Biz de bunu talep ediyoruz. Türkiye’de sağlık çalışanı veya hekim koronavirüse yakalandığında bir rapor dolduruluyor ve SGK’ya gönderiliyor orada yüksek sağlık şurasında meslek hastalığı olup olmadığı inceliyor. Hastalığı dışarıda mı kaptı yoksa hastanede mi kaptı diye bakılıyor. Böyle bir şey kabul edilemez, pandemilerde buna bakılmaz. Türkiye de salgın bir zemine oturduysa bu tamamen sağlık çalışanlarının üstün mücadelesiyle mümkündür. Fransa gibi burada da sağlık bakanlığının koronavirüs otomatik olarak meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekiyor” dedi.

DOĞRULANAN SAĞLIKÇI 3474 VAKA’

Koronavirüs tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısının 10 bini bulduğunu belirten Adıyaman, “Bizim ulaşabildiğimiz tanısı doğrulanmış 3474 sağlık çalışanı var. Bu yalnızca 44 ilden gelen bilgi. Bazı illerden maalesef ilgililer bilgi vermekten imtina ediyor. Bu sayıyı en az 3 ile çarpmak gerek. Dünya ortalamasına bakıldığında total hasta sayısının yüzde 10’u sağlık çalışanı oluyor. Türkiye’ye de baktığımızda bu sayının 10 bin olduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.