“Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü’’ belgeseli

“Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü’’ belgeseli
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), unutulmaz Genel Başkanı Türkan Saylan'ın hayatına odaklanan bir belgesel hazırladı. Gazeteci, yazar Özlem Özdemir'in yapımcılığını üstlendiği belgesel, Türkan: Bir Bilim Kadınının...

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), unutulmaz Genel Başkanı Türkan Saylan'ın hayatına odaklanan bir belgesel hazırladı. Gazeteci, yazar Özlem Özdemir'in yapımcılığını üstlendiği belgesel, Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü" adını taşıyor ve Cumhuriyet’in 100.yılına özel bir armağan olarak nitelendiriliyor.

İlk gösterim Türkan Saylan'ın doğumgününde

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği; Gazeteci, Yazar Özlem Özdemir ile birlikte, Cumhuriyet’in 100. yılında başta kız çocuklarına umut olması amacıyla, hayatını topluma adayan unutulmaz Genel Başkanı Türkan Saylan’ın bilim alanındaki çalışmalarının anlatıldığı bir belgesel hazırladı. Gazeteci, Yazar Özlem Özdemir’in yapımcılığını üstlendiği ve senaryosunu yazdığı belgeselin yönetmeni Atilla Alicikoğlu. ‘“Türkan: Bir Bilim KadınınınÖyküsü’’ adlı belgeselde, Türkan Saylan’ın bilim dünyasına katkıları ve cüzzamla mücadelesi ön plana çıkıyor. Yoğun bir araştırma ve yapım sürecinin sonucunda gerçekleştirilen belgeselin ilk gösterimi Türkan Saylan’ın doğum günü olan 13 Aralık Çarşamba, saat 19.00’da Maltepe’de bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Ayşe Yüksel: Türkan Saylan Cumhuriyet Aşığı Bir Bilim Kadınıydı

Belgesel hakkında açıklamada bulunan ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel; Türkan Saylan’ın hayatı boyunca Cumhuriyet değerlerine bağlı kaldığını ve bu sebeple belgeseli Cumhuriyet’in 100. yılına armağan ettiklerini belirterek, ’’Cumhuriyet, bir kadın devrimiydi. Kadınlarımızın mücadelesi kurtuluşun anahtarı oldu. Türkan Saylan da her şeyden önce Cumhuriyet aşığı bir bilim kadınıydı. Cumhuriyet’in kendisine sağladığı olanaklarla yetişmiş ve hayatı boyunca Cumhuriyet’e olan borcunu ödemek için çalışmış bir Cumhuriyet kadınıydı. Dolayısıyla bu belgeselin Cumhuriyetimizin 100. yılında hazırlanması bizim için büyük bir önem taşıyor. Bu belgesel Cumhuriyetimize armağan olsun. Bu vesileyle tekrar belirtmek isteriz ki; onun çalışmaları, düşünceleri, mücadelesi bizim yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Türkan Saylan bedenen aramızdan ayrılmış olsa bile fikirleriyle hâlâ hayatımızda. Onun fikirleri etrafında birleşmeye ve düşüncelerine sahip çıkarak çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Özlem Özdemir: Türkan Saylan’ın Katkıları Saymakla Bitmez

Belgeselin fikir öncüsü olan ve yapımcılığını üstlenen Gazeteci, Yazar Özlem Özdemir ise Türkan Saylan’ın toplum için oldukça önemli bir isim olduğunun altını çizerek, “Türkan Saylan, her şeyden önce bir kadın ve çok değerli bir bilim kadını. Bu belgesel onun hakkıyla anlaşılması için bir ses çıkarma aslında. Çünkü Türkan Saylan ülkesini çok seven, bu ülkede cüzzam hastalığını bitiren, kız çocuklarının okumasını sağlayan, hayatını bu ülkenin gelişimine adamış olağanüstü bir kadın. Başka bir ülkede yaşasaydı hakkında sayısız kitap, belgesel, film hazırlanırdı. Yıllardır öncü Cumhuriyet kadınlarını yazan bir yazar olarak, gençlerin Türkan Saylan’ı daha iyi tanımaları ve örnek almaları için hakkında pek çok defa yazdım ama aydın kişiliğinin yanında bir kadın olarak anlatılması gerektiğini de düşündüm. Daha çok insana nasıl ulaşabilirim dedim ve belgeselini yapmaya karar verdim. Çalışmalara bir yıl önce başladık ve Cumhuriyetimizin 100. yılında bir Cumhuriyet kadınının hayatını anlatan bu belgeseli halkımıza armağan etmenin gururunu yaşıyorum. Umarım Türkan Saylan’ın çabalarının özellikle gençlere ulaşmasına katkısı olur." şeklinde konuştu.