Türkiye, ABD'li senatörün sürekli hedefinde

Türkiye, ABD'li senatörün sürekli hedefinde
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Türkiye’ye F-16 satışına karşı olduğunu bir kez daha dile getirdi. Yunanistan devlet televizyonu ERT'ye açıklamalarda bulunan Menendez, Atina-Ankara ilişkilerinin 'seçim...

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Türkiye’ye F-16 satışına karşı olduğunu bir kez daha dile getirdi. Yunanistan devlet televizyonu ERT'ye açıklamalarda bulunan Menendez, Atina-Ankara ilişkilerinin 'seçim sonuçlarına bağlı olacağını' dile getirdi.

Türkiye’yle yapılan anlaşmanın mevcut uçakların füze sistemlerinin değil, sadece yazılımlarının yükseltilmesi amaçlı olduğunu dile getiren Menendez, "Türkiye bu şekilde ödüllendirilmeyi hak edecek bir şey yapmadı" dedi. ABD'li senatör, şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut Türk hava sahası ve karasuları sınırlarını ihlal eden, 'Bir gece ansızın geleceğiz' şek-linde tehditkar ifadeler kullanan Türkiye'dir. Yunanistan her zaman barışçıl bir tutum sergilemektedir ve bu tutum ABD'de saygı görüyor. Ancak Erdoğan'ın Türkiye'sinde böyle bir durum söz konusu değil. NATO müttefiklerinin sadece güvenlik sorumluluklarını değil, NATO'nun talep ettiği ilkeleri ve değerleri de karşılayan, bölgede barış içinde yaşayan gerçek NATO müttefikleri olmaları gerekir."

NATO HAMLESİ SONRASINDA

Türkiye’nin 2021 sonunda ABD’den satın almak için başvurduğu 40 adet yeni Block 70 F-16 savaş uçağı ve mevcut filoları için 79 modernizasyon kiti sürecinde ilk adım 17 Nisan’da atıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 filosunu desteklemek için Türkiye’ye yönelik 259 milyon dolar değerindeki F-16 aviyonikinin satışını onayladı.
Bu adımla, Washington, Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in katılım süreçlerini ayırmasına sa-vaş uçağı ve modernizasyon kitini ayırarak yanıt vermiş oldu.