Türkiye bitti de Venezuela mı kaldı

Türkiye bitti de Venezuela mı kaldı
Türkiye’de çiftçiler artan girdi maliyetleri nedeniyle toprağı ekemez hale gelmişken hükümet  Venezuela’da buğday üretmeye hazırlanıyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Ankara ziyareti konunun gündeme geldiğini...

Türkiye’de çiftçiler artan girdi maliyetleri nedeniyle toprağı ekemez hale gelmişken hükümet  Venezuela’da buğday üretmeye hazırlanıyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Ankara ziyareti konunun gündeme geldiğini Tarım Bakanı Vahit Kirişçi açıkladı.

Dicle Üniversitesi’ndeki bir konferansa katılan Kirişçi Venezuela’dan gelen teklifi açıkladı. Kirişçi, “Venezuela Tarım Bakanı ve ardından Nikolas Maduro’nun kendisi de ‘bizim ülkemizde üretim yapın’ diye teklifte bulundu. ‘100 kilo buğday üretin 70’ini alın kendiniz dışarıda değerlendirin, 30'unu bize bırakın yeter’ dediler” ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetinin yurt dışında tarım yapma girişimi yeni değil. 2014 yılında, El Beşir’in yönetimde olduğu sırada Sudan’da 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisi kiralamıştı. Bu arazide hem devlet hem özel sektörün tarımsal üretim yapması planlandı ama El Beşir iktidardan düşürüldükten sonra bu projede bir ilerleme sağlanamadı.

Türkiye, 2020’de bir başka Afrika ülkesi Nijer'de de tarımsal üretim yapmak üzere harekete geçmişti. Nijer'de 1 milyon hektar alanda tarımsal üretim yapılması ve özellikle yem bitkileri üretilerek Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor.

Hükümetin Afrika’da tarım üretimi yapma hevesi muhalefet tarafından sıklıkla eleştiriliyor. Özellikle hükümetinTürkiye’de üretim yapan çiftçinin sorunlarıyla ilgilenmek yerine bu tip projelere enerji harcamasına tepki var. O eleştirilere bir önceki bakan Pakdemirli şöyle yanıt vermişti: "Eğer biz Türkiye olarak, Türkiye'de tarım yapacaksak ufka da bakacağız. Sudan'da bize tahsis edilen arazi tüm Türkiye'deki sulanabilir dahil arazilerimizin yüzde 10'u ve bedelsizdir. ABD, Fransa, Çin bunu kullanıyor da neden biz kullanmayalım. Şimdi belki yok ama 50 yıl sonra kıtlık, yokluk olabilir"