Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçüncü kez masada

Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçüncü kez masada
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki NATO görüşmelerine yaklaşık 2 ay aranın ardından dün devam edildi. İsveçli müzakereci, tarafların görüşmelere devam etme konusunda mutabık kaldığını açıkladı. İki ülkenin NATO’ya...

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki NATO görüşmelerine yaklaşık 2 ay aranın ardından dün devam edildi. İsveçli müzakereci, tarafların görüşmelere devam etme konusunda mutabık kaldığını açıkladı. İki ülkenin NATO’ya üye olmalarına yönelik görüşmelerde Türkiye’yi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ile Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın temsil etti. Kalın, görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, “Atılan bazı adımların memnuniyet verici olduğunu kaydettik. Ama süreç bitmiş değil,” dedi. Türkiye’nin NATO’nun genişleme kararını desteklediğini ancak müttefiklerinden güvenlik kaygılarına dair adım beklemesinin en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Kalın, şunları söyledi:

ALTERNATİFLER DİLE GETİRİLİYOR
“Terörizmin finansmanı, propagandasının yapılması yönündeki eylemlerin engellemesi için adımlar atılmasını gerektiğini belirttik. Yeni yasayla birlikte daha etkin olacaklarını İsveçli mevkidaşlarımız belirtiyorlar. Terörle mücadeleyle ilgili adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Kararlılığımızı ifade ettik. Önümüzdeki günlerde opsiyonları değerlendireceğiz. Farklı alternatifler dile getiriliyor.

GECİKME SÖZ KONUSU DEĞİL
Türkiye’den kaynaklanan gecikme söz konusu değil. Gerekçe bir takım gecikmeler olursa, süreç elbette uzar. NATO ittifakının güçlendirilmesi konusunda nasıl yapıcı olduysak, yine olmaya devam edeceğiz. Parlamentoda sorunla karşılaşmayacaklarını mevkidaşlarımız bize ilettiler. İsveç’te terörle mücadele yasası 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe gireceği için o zaman daha hızlı adımlar atılacağı ifade ediliyor. Kendilerinin koyduğu bir tarih. Süreci takip edeceğiz.”

İsveç’in baş müzakerecisi Oscar Stenstrom ise görüşmeler sonrası düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın, kaygılarının giderilmesine yönelik somut adımlar attığının farkında olduğunu söyledi. “Bu iyi bir işaret” diyen Stenstrom, üçlü görüşmelerin süreceğini söyledi ancak tarih vermedi.

TEPKİ ÇEKEN GÖRÜNTÜ

Dünkü NATO zirvesinden paylaşılan görüntü tepki çekti. Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, zirvede çekilen fotoğrafı, “NATO’daki zirve haberini izliyoruz. TSK’yı NATO’da temsil eden Tümgeneral Göksel Kahya, boş bardakları topluyor. Devletin ajansı o anı dünyaya servis ediyor. Umarım bulaşıkları da yıkatmıyorlardır! Eskiden üniforma itibarı, kurum gelenekleri, diplomatik terbiye vardı. Yazık oldu,” notuyla paylaştı.