Türkiye, Putin’i bekliyor

Türkiye, Putin’i bekliyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları’nın bir araya gelmesi için çalışma yaptıklarını belirtti. Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye gelmesinin beklendiğini...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları’nın bir araya gelmesi için çalışma yaptıklarını belirtti. Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye gelmesinin beklendiğini ancak henüz tarihin belli olmadığını da söyledi.

Çavuşoğlu, A Haber'de katıldığı canlı yayında, Dışişleri Bakanları düzeyinde bir görüşme için Türkiye›nin çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, ‘‘Şimdi ikinci aşamada biz dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için gereken çalışmaları yapıyoruz. Bu konudaki telkinlerimizi ve bize düşen konularda elimizden geleni yapacağımızı her iki bakana da ilettik” bilgisini verdi.

Çavuşoğlu, dışişleri bakanları düzeyinde görüşmenin zamanlamasına ilişkin de ‘‘Bizim hem ev sahibi hem kolaylaştırıcı hem de elimizden geldiği kadar dürüst bir müzakerecilik yapan ülke olarak kesin bir tarih vermemiz mümkün değil. Bize orada (İstanbul’da) ayaküstü sohbetlerde 1-2 hafta içinde en azından dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme olabileceğini söylemişlerdi” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, kolektif güvenlik anlaşmasının içeriği, Kırım’ın ve Donbass bölgesinin statüsünün ne olacağının konuşulduğunu ve bu konularda karar verecek kişilerin de iki ülkenin liderleri olduğunu ifade etti.

PUTİN GELECEK
Çavuşoğlu, garantörlük durumunda Türkiye’nin otomatikman güç göndereceği iddialarının da doğru olmadığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye gelme durumunun olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, ancak henüz tarihin belirlenmediğini söyledi.

MÜZAKERE ÇEVRİMİÇİ SÜRECEK

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, salı günü İstanbul’da yüz yüze yapılan Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelere bugün çevrimiçi olarak devam edileceğini açıkladı. Müzakereci, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bir araya getirecek bir görüşme önerisini İstanbul'daki heyetlerarası görüşmede bir kez daha Rusya tarafına ilettiklerini belirtti. Arakhamia, Rus heyetinin bu öneri karşısında, "onaylanmış bir anlaşma taslağı sunulması" koşulunu getirdiğini kaydetti.