Türkiye s-400’de tavize mi hazırlanıyor

Türkiye s-400’de tavize mi hazırlanıyor
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD’yle yaşanan krizde çözüm önerisi olarak ‘Girit modeli’ni gündeme getirdi. Akar, Ankara’nın bu modeli müzakere...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD’yle yaşanan krizde çözüm önerisi olarak ‘Girit modeli’ni gündeme getirdi. Akar, Ankara’nın bu modeli müzakere etmeye açık olduğunu söyledi.
Akar, 1997’de Kıbrıs’taki Rum yönetiminin Türkiye’nin hava üstünlüğüne karşı satın aldığı ve Ankara’nın baskısıyla Yunanistan’a verdiği S-300’leri örnek gösterdi. Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO’ya katılan birçok Avrupa ülkesinde de hâlâ Sovyet döneminden kalma silah sistemlerinin bulunduğunu söyledi.
Akar, “Bu silahlar da pekala NATO içinde sistemde tutuluyor. Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız” ifadelerini kullandı.
BLOOMBERG: TÜRKİYE S-400’LERDEN TAVİZ VERMEYE HAZIR
Bloomberg’e konuşan iki Türk yetkili, ABD’nin YPG’ye desteğini çekmesi durumunda S-400 konusunda taviz verilebileceğini belirtti. Bakan Akar da yaptığı açıklamada, “S-400’leri sürekli kullanacağız diye bir şey yok” ifadelerini kullandı. Türk kaynaklar, böyle bir anlaşmaya varılması durumunda Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’leri sınırlı olarak kullanmayı taahhüt edebileceğini ifade etti.