Türkiye’de esnaf kredi peşinde, onlar yardımı beğenmiyor

Türkiye’de esnaf kredi peşinde, onlar yardımı beğenmiyor
Almanya koronavirüs salgını nedeniyle küçük işletmeler ve serbest çalışanlar mağdur olmasın diye vatandaşlarına 5 bin ila 15 bin Euro arasında acil yardım ödemesi yaptı. Ancak Almanya’da yaşayan Türk esnaflar yapılan başvuruların...

Almanya koronavirüs salgını nedeniyle küçük işletmeler ve serbest çalışanlar mağdur olmasın diye vatandaşlarına 5 bin ila 15 bin Euro arasında acil yardım ödemesi yaptı. Ancak Almanya’da yaşayan Türk esnaflar yapılan başvuruların çokluğu nedeniyle yardımı alamadıklarını, alanlar da yardımın yeterli olmadığından şikâyet ettiler.
1.5 AY İDARE EDERİZ
Hürriyet’te yer alan habere göre Nürnberg’deki esnaflardan Ahmet Can, “Bir kereye mahsus 9 bin Euro verdi. İş uzarsa, tekrar verilecek mi bilmiyoruz yeniden deste alamazsak, birkaç ay içinde zor duruma düşeceğiz. Yapılan yardım bizi ancak bir buçuk ay idare eder” diyor. Bir küçük esnaf da “İşçilerimiz mağdur durumda, çalışamıyoruz. Kiralar var. 5-6 işçim var. Yardım için müracaat ettik. 4 bin Euro alabileceğiz. Çalışsak ceza var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyerek şikâyet etti.
TÜRKİYE’DE DURUM KÖTÜ
Türkiye’deki küçük işletmeler ve serbest çalışanlar ise destek alamadıklarından şikâyetçi. Hükümetin açıkladığı Esnaf Destek Paketi’ne başvuran küçük işletme sahipleri kendilerinden istenen belgelerle uğraşıyor. Bazı banka şubeleri ise kredi kullanımında teminat olarak 10 yaşa kadar araç rehini maddesi de koydu.
Neredeyse yarım yüzyıldır Sirkeci’de esnaflık yapan Coşkun Çelik VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Hiç böyle bir durumla karşı karşıya kalmadık. Çalışan 25 personelimiz var. Bu şekilde devam ederse büyük sıkıntılara yol açacak’’ diyor. Başka bir esnaf da “Dükkânda kimse yok. Bugün 400 Türk Lirası kadar iş yapmışız. Mağazada dört çalışan var. Her bir çalışanın yaklaşık 150 TL masrafı var. Bu iş böyle devam ederse esnaf döndüremez” diyor.