Türkiye’de resmen ‘kur ruleti’ oynuyoruz

Türkiye’de resmen ‘kur ruleti’ oynuyoruz
JAPON Suzuki ve İngiliz MG’nin dışında motosiklet, scooter ve şarj ünitesi gibi birçok markanın Türkiye’de distribütörü olan Doğan Holding’in Otomotiv Grubu CEO’su Kağan Dağtekin, Türkiye’de ÖTV nedeniyle resmen kur...

JAPON Suzuki ve İngiliz MG’nin dışında motosiklet, scooter ve şarj ünitesi gibi birçok markanın Türkiye’de distribütörü olan Doğan Holding’in Otomotiv Grubu CEO’su Kağan Dağtekin, Türkiye’de ÖTV nedeniyle resmen kur ruleti oynadıklarını belirtti. BloombergHT’de yayınlanan Otomotiv Ekonomisi programına konuk olan Dağtekin, Türkiye’de otomotiv sektöründe yer almak için toplamda 20 bin adetlerin üzerinde satış yapılması gerektiğini belirterek, bunun altındaki satışların çok dikkate değer olmadığını söylüyor. 5 yıl içinde Doğan Holding olarak 10 bini otomobil, 10 bini motosiklet olmak üzere 20 bin adedin üzerinde satış yapmayı hedeflediklerini kaydeden Dağtekin, ancak kur riski nedeniyle ölçülü sipariş vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor.
ÇİP KRİZİNİN ÖTESİNDE
Dağtekin bu durumu şöyle anlattı: “ÖTV›de %50-80 arasında gidip gelen modelleri olan markalar olarak resmen kur ruleti oynuyoruz. Çünkü bugün sipariş veriyorsunuz, 6 ay sonra geldiğinde gümrükten çıkarken o günkü kur ÖTV’sini belirliyor. Bu durum çip krizinin veya diğer sorunların çok ötesinde bir problem. Eğer bugün %50 ÖTV diliminde olup sipariş ettiğiniz araç geldiğinde kurdan dolayı %80 dilimine giriyorsa, büyük riske girmiş oluyorsunuz. Bu yüzden siparişleri artıramıyor, pazar payınızı yükseltemiyorsunuz. Otomotivde pazar payı artırmanın basit bir kuralı var. Yüksek sipariş ve iyi bir fiyatla piyasaya ürünü çıkartmak. Ama siparişi verdikten sonra dönüşü yok. Bu yüzden ölçülü sipariş verebiliyoruz.”