Türkiye'de voltaj hızla yükseliyor

Türkiye'de voltaj hızla yükseliyor
AVRUPA’da emisyon sınırlamasına bağlı yüzde 100 elektrikli araç satışları hızla artarken Türkiye’de de rekabet büyüyor. BMW, Mercedes-Benz, Hyundai, MG ve Renault gibi markaların öncülük ettiği pazarda yeni modeller birbiri...

AVRUPA’da emisyon sınırlamasına bağlı yüzde 100 elektrikli araç satışları hızla artarken Türkiye’de de rekabet büyüyor. BMW, Mercedes-Benz, Hyundai, MG ve Renault gibi markaların öncülük ettiği pazarda yeni modeller birbiri ardına satışa sunuluyor. Son olarak BMW tamamen elektrikli ilk Gran Coupe modeli i4’ü, Mercedes-Benz EQS modelini, Volvo ise XC40 Recharge modelini, Çinli Skywell de ET5 modelini Türkiye’de satışa sundu. Bu yıl içinde Mercedes ürün gamını EQA ve EQB ile EQS’in elektrik mimarisine dayanan sportif üst sınıf sedan olan EQE ile genişletecek. Renault, elektrikli Megane’ı, Hyundai Kona’dan sonra elektrikli Ionig5’i, Volvo ise yılın sonunda C40’ı satışa sunacak. Geçen sene 3 bine yaklaşan resmi satışın yeni modellerle birlikte 10 bin adede yaklaşması bekleniyor. Ama markaların en büyük beklentisi elektrikli araçlara yönelik bir ÖTV teşvikinde. Çünkü lüks sınıfta mevcut ÖTV oranları avantaj yaratsa da, özellikle orta segmentte yüksek maliyetten dolayı pek şansı olmuyor.

100 km’de benzinli 134 elektrikli 35 TL yakıyor


BRENT petrol fiyatlarındaki artış ve yüksek kur sebebiyle ardı ardına gelen akaryakıt zamları, tüketicileri farklı alternatiflere yönlendirirken elektrik maliyetlerinde de yaşanan artışlara rağmen, kullanım maliyeti açısından en uygun seçeneğin hala elektrikli otomobiller olduğunu gösteriyor. Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül “Şu anda küçük sınıf bir otomobille şehir içinde, benzinliyse 100 km’de yaklaşık ortalama 8 litre tüketim ile 134 TL, dizel ise 6 litre ile 102 TL akaryakıt ödemesi yapmak durumundasınız. Aynı sınıfta elektrikli bir araçla ise 100 km’de 16 kWs tüketim sonucunda 35 TL ile evde, 70 TL ile halka açık alanda şarj ederseniz. İçinde bulunduğumuz bugünlerde kullanım maliyeti açısından en uygun otomobiller, elektrikli araçlar” dedi.