Türkiye’nin Schengen tasarısına Avrupa’dan onay

Türkiye’nin Schengen tasarısına Avrupa’dan onay
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), AB ülkelerinin Schengen vizesi başvurularını daha şeffaf, adil ve kapsayıcı şekilde değerlendirerek vize başvurularının haksız nedenlerle reddedilmemesini öngören, Türkiye'nin hazırladığı...

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), AB ülkelerinin Schengen vizesi başvurularını daha şeffaf, adil ve kapsayıcı şekilde değerlendirerek vize başvurularının haksız nedenlerle reddedilmemesini öngören, Türkiye'nin hazırladığı karar tasarısını kabul etti.

AKPM’de Türkiye’yi temsil eden AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'ın hazırladığı raporda Schengen vizesi başvurularında yaşanan zorluklara değinildi. Rapora ilişkin Genel Kurula sunulan karar tasarısı, oy çokluğuyla kabul edildi. Altunyaldız, oylamanın ardından Genel Kuruldaki konuşmasında son 8 yılda Türkiye'nin Schengen vize ret oranının 4 kat arttığına dikkati çekerek, "Son 8 yılda en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan 5 ülke arasında söz konusu dönemde ret oranı en fazla artan ülke Türkiye” dedi. Kabul edilen raporun, AKPM için bir tavsiye niteliği taşıdığına dikkati çeken Altunyaldız, bu sayede AB, Avrupa Parlamentosu ve AKPM'nin, tüm Avrupa Konseyi ülkeleriyle etkin bir iş birliği mekanizması kuracağını söyledi.