“Türkiye’nin Sinagogları” sergisi, Tel Aviv’de

“Türkiye’nin Sinagogları” sergisi, Tel Aviv’de
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği, Tel Aviv-Yafa’daki "Saraya Türk Kültür Merkezi"nin tarihi binasında “Türkiye’nin Sinagogları” sergisine ev sahipliği yaptı. Sergi, İsrailli ve yabancı ziyaretçileri, İstanbul başta...

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği, Tel Aviv-Yafa’daki "Saraya Türk Kültür Merkezi"nin tarihi binasında “Türkiye’nin Sinagogları” sergisine ev sahipliği yaptı. Sergi, İsrailli ve yabancı ziyaretçileri, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerindeki Musevi cemaatine ait dini mekanlarda gezintiye çıkarıyor. Fotoğraflar, sinagogların mimari özellikleri ile Musevi cemaatince buralarda yapılan ibadet, evlilik ve resmi ziyaretler gibi anları belgeliyor.

Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar, "Antakya’dan Orta Anadolu’ya, Ankara’ya, özellikle İzmir Havra Sokağı’ndaki sinagoglar gibi Türkiye genelindeki sinagoglar saymakla bitmez" dedi. Serginin özellikle Türkiye kökenli İsrail vatandaşları tarafından ilgiyle karşılandığını aktaran Keribar, "(İsrail’deki) Türkiyeliler Birliği’nden gelenlerin heyecanını ben size anlatamam. Çok sevindiler" dedi. Gerek Türk vatandaşlarının gerekse İsrail’deki Yahudilerin Türkiye’nin sahip olduğu bu dini mirası tanımaları açısından serginin önemini vurgulayan Keribar, şunları söyledi: "Türkiye’den gelip yıllardan beri İsrail’de yaşayanların bile aslında (bu sinagoglardan) haberi yok. Çünkü burada İstanbul’da yaşayanlara da ‘Türkiye’de kaç tane sinagog biliyorsunuz’ desek onlar da bilmez. Fakat fotoğraflarla bunları canlandırdığınız zaman bir güven, neşe geliyor. İnsanlar bunu duyunca seviniyor."