Türkiye’nin tazminat ödediği Kürt Bölgesel Yönetimi petrolünün ihracatına yeniden başlanacak

Türkiye’nin tazminat ödediği Kürt Bölgesel Yönetimi petrolünün ihracatına yeniden başlanacak
Irak Federal Hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi ülkenin kuzeyinden petrol ihracının tekrar başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Bir merkezi hükümet yetkilisi, Ceyhan boru hattından yeniden ihracat yapılması için Türkiye’ye...

Irak Federal Hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi ülkenin kuzeyinden petrol ihracının tekrar başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Bir merkezi hükümet yetkilisi, Ceyhan boru hattından yeniden ihracat yapılması için Türkiye’ye resmi talep gönderildiğini bildirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin, Türkiye ile birlikte 2014-2018 yılları arasında Bağdat’taki merkezi yönetimi baypas ederek, Irak petrollerini dünya pazarlarına ihraç etmesi üzerine Irak dava açtı, Türkiye cezaya çarptırıldı. Tahkim mahkemesinin ceza kararı üzerine Türkiye, petrolün kendi topraklarından geçişini durdurdu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, IKBY ile Bağdat merkezi hükümeti, petrol gelirini paylaşmayı esas alan eski sisteme dönme konusunda anlaşınca, Ankara’ya, ihracatı başlatmak için resmi talep gönderildi.

Irak yönetiminin Uluslarası Tahkim Mahkemesi’nin Türkiye’yi 1 milyar 400 milyon dolar cezaya çarptırmasının ardından duran petrol akışı Erbil ve Bağdat yönetimlerinin anlaşmasıyla tekrar başlayacak.

Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Masrour Barzani nihai anlaşmanın imzalanması için Irak Başbakanı Muhammed el-Sudani ile görüşmek üzere Bağdat'ı ziyaret etti.
Bağdat hükümet yetkilisi, Ceyhan boru hattı üzerinden petrol ihracının yeniden başlatılması için Türkiye'ye resmi bir talep gönderildiğini ve birkaç saat içinde ihracatın yeniden başlayacağını söyledi.

Anlaşmayla, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin topraklarından çıkarılan petrolü pazarlama ve ihraç etme yetkisi kamu petrol şirketi SOMO'ya ait olacak. Gelir, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolünde Irak Merkez Bankası'nda tutulacak.

Anlaşma kapsamında Irak hükümeti ayrıca, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol gelirlerini teftiş yetkisine sahip olacak.

TIKLAYIN- Türkiye, Irak’a petrol tazminatı ödeyecek

Tahkim davasının kazanılmasının ardından Türkiye’ye Kerkük-Ceyhan boru hattından yapılan günlük 450 bin varillik petrol sevkiyatı durmuştu.

Bu miktar aslında dünyada petrol arzı açısından çok düşük. Toplam üretimen 0,5’ine tekabül ediyor. Fakat, Kürt bölgesi petrolünün akışı durunca geçen hafta petrol fiyatları, varil başına 80 dolara kadar çıktı. Bu, aynı zamanda bölgedeki petrol üreticilerinin üretimi durdurmasına yol açtı.

Bağdat merkezi yönetimiyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki petrol geliri kavgası, Türkiye’ye de 1,4 milyar dolarlık tazminat cezası olarak yansımıştı. Irak merkezi yönetimi, Türkiye’yi Kuzey Irak ile doğrudan işbirliği yapıp, Irak petrolünü dünyaya pazarladığı gerekçesiyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne şikayet etmiş ve davanın tazminat talepli kısmını kazanmıştı. Bağdat’tan bağımsız olarak Kuzey Irak petrolünü dünya pazarlarına taşıyan anlaşmanın Türkiye ayağındaki Powenrtrans şirketinin ortaklarının Damat Berat Albayrak’ın yakın arkadaşları olduğu iddiaları ileri sürülmüş, bu habere erişim engeli getirilmişti.