“Türkiye’ye gitmeyeceğim” diyen Biden, Finlandiya ve İsveç liderlerini Beyaz Saray’da ağırladı

“Türkiye’ye gitmeyeceğim” diyen Biden, Finlandiya ve İsveç liderlerini Beyaz Saray’da ağırladı
ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin muhalefet ettiği İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurularına güçlü desteğini açıklamak için iki ülkenin liderlerini Beyaz Saray’da ağırladı.İki ülkenin NATO üyeliğine...

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin muhalefet ettiği İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurularına güçlü desteğini açıklamak için iki ülkenin liderlerini Beyaz Saray’da ağırladı.

İki ülkenin NATO üyeliğine ilişkin krizin çözümü için “Türkiye’ye gitmeyeceğini” açıklayan Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bayraklarla süslenmiş Beyaz Saray’daki Gül Bahçesi'nde kameraların karşısına geçti. Basın toplantısında her iki ülkenin NATO üyeliği konusunda birlik ve destek mesajları verildi.

VOA’nın haberine göre Biden, dünya tarihindeki en güçlü savunma ittifakına katılmaları için iki büyük demokrasiye çok güçlü destek verdiklerini ifade etti. İki ülkenin üyelik başvurularının süratle onaylanması için ABD Kongresi’ne gerekli belgeleri yönetim olarak sunduklarını bildiren Biden, her iki ülkenin de NATO’nun tüm şartlarını karşıladıklarını belirtti.


“TERÖRÜ HER ŞEKLİYLE KINIYORUZ”
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö da ülkesinin, Türkiye’nin kaygılarını görüşmeye açık olduğunu belirtti. Niinistö, “NATO müttefikleri olarak Türkiye’nin Finlandiya’nın güvenliğine bağlılık gösterecek olması kadar biz de Türkiye’nin güvenliğine bağlılık göstereceğiz. Terörizmi ciddiye alıyoruz. Her türlü şekliyle kınıyoruz ve aktif şekilde mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Niinistö daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada da, Finlandiya olarak Türkiye'nin taleplerini gözden geçireceklerini söyledi. "Türkiye'nin ifade ettiği hususları uygun şekilde gözden geçirmek ve ardından da net yanıtlarımızı paylaşmak için nedenimiz var" diyen Niinistö, meselenin "üst düzeyde" tartışılacağına inandığını sözlerine ekledi.

“UKRAYNA’NIN İŞGALİ EN KARANLIK GÜNLERİ HATIRLATTI”
İsveç Başbakanı Andersson da, "Olabilecek mevcut sorunlara çözümler bulmak için Türkiye de dahil tüm NATO ülkeleriyle farklı düzeylerde diyalog halindeyiz" açıklamasını yaptı.

İsveç ve Finlandiya yıllardır, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nden tehditleri caydırmak için kurulan askeri ittifakın dışında durdu ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali güvenlik kaygılarını arttırdı.

Andersson, Ukrayna’daki durumun “Avrupa tarihinin en karanlık günlerini kendilerine hatırlattığını” belirterek, “Karanlık günlerde yakın dostlar arasında olmak harika” dedi.