Twitter sustu, NEDEN?

Twitter sustu, NEDEN?
Vatandaşların, depremzedeler, yakınlarına ulaşmaya çalışanlar sosyal medya üzerinden haberleşmeye çalışırken, Twitter ve Tiktok’a erişim kısıtlandı. Muhalefet sert tepki gösterirken, hükümet kısıtlamayı ‘teknik soruna’...

Vatandaşların, depremzedeler, yakınlarına ulaşmaya çalışanlar sosyal medya üzerinden haberleşmeye çalışırken, Twitter ve Tiktok’a erişim kısıtlandı. Muhalefet sert tepki gösterirken, hükümet kısıtlamayı ‘teknik soruna’ bağladı.

Depremin ilk anından beri bilgi almak için Twitter’ı aktif olarak kullanan yurttaşlar, bölgeye yardım göndermek için de burada organize oluyor, enkaz altındaki kişilerin adresini paylaşarak sürece katkı sunmaya çalışıyordu. Twitter sayesinde bölgeden haber akışı sağlanıyordu. Enkaz altında kalanlar da seslerini duyuruyordu.

Dün akşam saatlerinde birçok kullanıcı Twitter’da yavaşlık olduğunu ve uygulamaya zar zor girebildiğini söyledi. Bazı kullanıcılar da anca VPN’le Twitter’a girebildiğini dile getirdi. NetBlocks’un Twitter paylaşımına göre Twitter Türkiye’de erişime kısıtlandı. Çevrimiçi sansürü izleyen Free Web Turkey isimli platform sosyal medya hesabından kesinti iddialarını doğruladı. Açıklamada, “Saat 16.06 itibarıyla #Twitter’a erişim engellenmeye başladı. Göstergeler, bu dakika itibarıyla Twitter’a erişimin kısıtlandığını onaylıyor. Platforma ancak #VPN aracılığıyla giriş yapılabiliyor” denildi.

KILIÇDAROĞLU VPN KULLANMALARINI İSTEDİ
Sosyal medya kısıtlaması tepkilere neden oldu. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz” dedi.

AKŞENER: SİZ KİMDEN, NEDEN KORKUYORSUNUZ?
İYİ Parti Lideri Meral Akşener de “Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!” sözleriyle tepki gösterdi.

İMAMOĞLU: OLUMSUZ TEPKİLER YANSIMASIN DİYE…
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, VPN’le bağlandığı Twitter’dan “Cumhurbaşkanı deprem bölgesinde iken gelecek olumsuz tepkiler kamuoyuna yansımasın diye sosyal medya ve internet iletişimini kısıtlamak sadece gerçeklerden korkmak ve zayıflıktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenler özgüveni yüksek kişilerden oluşmalıdır” diye yazdı.

FUAT OKTAY’A GÖRE TEKNİK SIKINTI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise konuyla ilgili sorulara, “Biz şu anda afeti yönetiyoruz bununla ilgili kurumlar var onlar daha detaylı bilgi verebilir benim öğrendiğim bazı teknik sorunlar var biz burada afet yönetmeye çalışıyoruz” yanıtını verdi.

BABACAN: NE YAPıyORSUNUZ SİZ!
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise tepkisini, “İletişimin can kurtardığı bir günde Twitter engellenir mi? Vatandaş harıl harıl VPN indirmeye çalışıyor. VPN şarj tüketimini arttırıyor. Ne yapıyorsunuz siz!” sözleriyle dile getirdi.