Twitter’da bot hesaplar arttı: Seçim manipüle mi ediliyor?

Twitter’da bot hesaplar arttı: Seçim manipüle mi ediliyor?
14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde sosyal medya platformu Twitter’da bot hesapların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Ücret karşılığında yönetilen profesyonel-kampanyacı...

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde sosyal medya platformu Twitter’da bot hesapların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Ücret karşılığında yönetilen profesyonel-kampanyacı (astroturfer) hesaplar ve otomatik mesajlarla sahte bir trafik yaratan botların birlikte hareket ederek kamuoyunu şekillendirmek için ağırlıklı olarak muhalifleri hedef aldığı ve seçmen davranışlarını etkilemeye çalıştığına yönelik endişeler var.

DW Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre NewsLabTurkey Direktörü Dr. Sarphan Uzunoğlu, bot hesapların sosyal medyada üstlendikleri rolleri şöyle sıraladı: “Birinci işi belirli bir hashtagin sosyal medyada öne çıkmasını sağlamak. İkinci işi Twitter’da anketlere oy vermek. Üçüncü işi bir kullanıcıyı görünürlükten düşürmek için onu spamlemek.”

AMAÇLARI MANİPÜLE ETMEK
Uzunoğlu, siyasal iletişim için kullanılan astroturfer-profesyonel hesapların ise siyasal iletişim süreçlerini manipüle etmek için güdümlenmiş hesaplar olduğunu ifade etti. Uzunoğlu, “Astroturferlar, şöyle yapar. Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha iyi, solcu olsam İnce’ye oy veririm mesajını yayarlar ve bunları gerçek fotoğraflarla, gerçek kullanıcı olarak yaparlar çoğu zaman. Bot hesaplar ise bu mesaj trafiğini artırırlar,” dedi.

‘SEÇİM SONUCUNU DEĞİŞTİRİR’
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan da seçim sürecinde sosyal medyadaki tartışmaların kritik bir kitleyi etkileyebileceğine dikkat çekerek “4 ila 5 puan etkilemesi seçim sonucunu değiştirir,” uyarısını yaptı.

TWİTTER 7 BİN 340 HESABI KAPATMIŞTI
Twitter, Haziran 2020’de Türkiye’den 7 bin 340 hesabı “devlet bağlantılı bilgi yayma operasyonlarına” karıştığı gerekçesiyle kapattığını duyurmuştu. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü ve ABD’deki Stanford Üniversitesi’ne bağlı İnternet Gözlemevi tarafından Twitter için yapılan analizde, kapatılan hesapların AKP’nin 2017 referandumu kampanyasını desteklemek veya Türkiye’nin Suriye ve Libya’daki askeri operasyonlarına kamuoyu desteği oluşturmak için kullanıldığına işaret edilmişti.