TZOB’dan Ferrero’ya fındık tekeli suçlaması

TZOB’dan Ferrero’ya fındık tekeli suçlaması
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün parti grup toplantısını yaptığı Giresun’da fındık üreticileriyle de bir araya gelmiş, “Fındıkta bir tekelleşme süreci ile karşı karşıyayız” demişti. CHP lideri isim de...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün parti grup toplantısını yaptığı Giresun’da fındık üreticileriyle de bir araya gelmiş, “Fındıkta bir tekelleşme süreci ile karşı karşıyayız” demişti. CHP lideri isim de vererek, "Ferrero denilen firma dikey bütünleşik bir yapı içinde giderek büyüyor. Eğer yabancı bir şirkete karşı devleti yönetenler sessiz kalıyorsa o yabancı tekelin ortaklığını yapıyorlar demektir" sözleriyle AKP iktidarını da suçlamıştı.


REKABET KURUMU’NA ÇAĞRI
CHP liderinden sonra Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da dün fındık piyasasında tekelleşmenin, bu yıl da kendini piyasa fiyatları üzerinde gösterdiğini öne sürerek, Rekabet Kurumu’nu göreve davet etti.

Bayraktar, Ferrero firmasının fındık piyasasında "kartel" oluşturduğunu ve açıklanan fiyatın altında fındık aldığını belirterek "Ferrero firmasının piyasaya yaptığı baskılara 'Dur' denmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin, dünya fındık üretiminin yüzde 62'sini ve ihracatının yüzde 61'ini gerçekleştiren lider ülke konumunda olduğunu işaret eden Bayraktar, 2021'de ülkenin fındık rekoltesinin 684 bin ton olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Bayraktar, "Toprak Mahsulleri Ofisi 2022/2023 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre, Giresun kalite için kilosu 53 lira, Levant kalite için 52 lira, Sivri kalite için ise 51 lira olarak açıkladı." ifadesini kullandı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, fındık fiyatının 75 lira olması gerektiğini söylemişti.

Bayraktar, uyarılarını şöyle sürdürdü:
"Ferrero fındık alım fiyatını TMO'nun açıklamış olduğu fiyatın gerisinde kilogramı 48 ve 49 lira olarak açıkladı. Yabancı bir firma yatırım yapma bahanesiyle ülkemize geliyor ve fabrika kurup, üretim yapıyor. Bu yatırımcı, görevi olmaksızın piyasaya müdahale etme gereği de duyuyor. Kendine kartel yapı oluşturuyor, iş birliği yapan tüccardan fındık alıyor, iş birliği yapmayanı kendince cezalandırarak piyasadan çekilmelerini sağlıyor. Fındığın değerini korumak milli bir görevdir. " Bayraktar devletin Fiskobirlik ile iş birliği içerisinde ürünün tamamını alacağını ifade ederek güçlü bir şekilde piyasaya girmesi gerektiğini savundu.