Uçaktaki gazeteciler hariç herkesin gündemi zamlar

Uçaktaki gazeteciler hariç herkesin gündemi zamlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu İtalya‘nın başkenti Roma‘dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Birçok konuda soru soran gazetecilerin gündeminde, Türkiye’de...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu İtalya‘nın başkenti Roma‘dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Birçok konuda soru soran gazetecilerin gündeminde, Türkiye’de her gün yapılan zamlar ve geçim sıkıntısı yoktu. F16’lar konusunda ABD Başkanı Joe Biden’ın “Elimden geleni yapacağım” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenlik taleplerimiz yerine getirilmeyince gitmekten vazgeçtik” diyerek İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak COP26 Zirvesi’ne katılmadıklarını da söyledi.

Erdoğan, Biden ile samimi ve yapıcı bir havada toplantı yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
“Afganistan, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında işbirliğimizi güçlendirmenin yanı sıra, özellikle de ekonomik ilişkilerimizi çok daha yoğun bir şekilde devam ettirme kararı aldık. İnşallah ekonomide ikili ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefimize ulaşırız ve bu yolda yürürüz.”

“F-16 KONUSUNDA OLUMSUZ BİR YAKLAŞIM GÖRMEDİM”
Biden ile NATO ittifakı ve stratejik ortaklıklarda atılacak adımlarla ilgili istişarede bulunduklarını belirten Erdoğan F-35’lere ilişkin şöyle konuştu:
“F-35 konumuz var. Malum bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yaptığımız bir ödeme var. Bununla ilgili olarak da F-16 tedarikini müzakere ettik. Bu konuda da kendilerinden olumsuz bir yaklaşım görmedim. Tam aksine, yine bununla ilgili görüşerek inşallah iki ülke ilişkilerini ilgilendiren konuyu neticelendirmeyi umuyoruz. Biden ‘Çok kısa zamanda netice alamayabiliriz. Malum, durum 50-50 ama ben elimden geleni yapacağım’ dedi. Toplantıya katılan arkadaşlarımızın bu işi yakın markajda tutmasıyla inşallah bunu nihayetlendirirsek, burada iki tane önemli başlığımız olacak; biri tedarik, biri de elimizdeki F-16’ların modernizasyonu.”

“TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLMEYİNCE GİTMEKTEN VAZGEÇTİK”
Erdoğan, Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamındaki liderler zirvesine katılmama kararının gerekçesini ise şöyle açıkladı:
“Glasgow’daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konulu liderler zirvesi için talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Bunlar uluslararası bütün ziyaretlerimizde bize ve diğer bütün liderlere her zaman uygulanan protokoldeki standartlardı. Ancak bize bunların son anda karşılanamayacağı söylendi. Daha sonra bizim geri çevrilen talebimizdeki standartların başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini öğrendik. Bu diplomatik teamüllere de uymuyordu. Bunu kabul edemezdik. İlgili birimlerimiz net bir duruşla görüşmelerini sürdürdü. Sağ olsun Boris Johnson da süreçle ilgilendi. İlk başta sorununun çözüldüğünü ifade etti. Fakat son anda bize geri dönüp İskoçya tarafının zorluk çıkardığını söyledi. Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik. Nihayetinde bu sadece kendi güvenliğimizle ilgili değil, ülkemizin itibarıyla da ilgili bir meseleydi.”

Erdoğan’ın “Başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini gördük” dediği ülkenin ABD olduğu konuşuldu.

İMAMOĞLU GLASGOW’A GİDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya İklim Zirvesi’ne katılmama kararı alarak Türkiye’ye dönerken zirveye, Türkiye’den İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılacağı duyuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun’un sosyal medyadan yaptığı paylaşıma göre; İmamoğlu, COP26 İklim Zirvesi’nde, BM ve C40’ın davetlisi olarak 2 ayrı panelde konuşacak.