Ukrayna kararını verdi: Putin’le müzakere olmaz

Ukrayna kararını verdi: Putin’le müzakere olmaz
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Rusya’da seferberlik ilan edilmesinin ardından gerilimin iyice artmasının ardından Rusya lideri Vladimir Putin ile savaşı müzakere etmenin “imkansız” olduğuna ilişkin kararnameyi imzaladı.Ukrayna...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Rusya’da seferberlik ilan edilmesinin ardından gerilimin iyice artmasının ardından Rusya lideri Vladimir Putin ile savaşı müzakere etmenin “imkansız” olduğuna ilişkin kararnameyi imzaladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Zelenski’nin ilgili kararı imzaladığı ve Rusya’nın, Ukrayna’nın topraklarını ilhak etmesine karşı alınacak tedbir maddelerini içeren Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi’nin 30 Eylül’de hazırladığı kararnamenin yürürlüğe girdiği bildirildi.

Zelenski, bu kararnameyi imzalayarak Putin ile herhangi bir barış görüşmesi olasılığının resmi olarak imkansız olduğunu ilan etti.

Zelenski, ‘O (Putin) haysiyet ve dürüstlüğün ne olduğunu bilmiyor. Bu nedenle Rusya ile diyaloğa hazırız, ancak Rusya’nın başka bir cumhurbaşkanıyla diyaloğa hazırız” dedi.

Geçen dönem yapılan anayasa değişikliği ile Putin’in 2036’ya kadar iktidarda kalmasının yolu açılmıştı.

İLHAK GEÇERSİZ KILINDI
Zelenski,  Putin’in 2014 yılından bu yana Kırım başta olmak üzere Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak kararının geçersiz olduğuna dair bir kararname de imzaladı.

KREMLİN’DEN AYNI TONDA YANIT
Zelenski’nin, Putin yönetimde oldukça Rusya ile müzakere masasına oturmayacağı yönündeki sözlerini değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bu durumda ya görevdeki Zelenski’nin pozisyonunu değiştirmesini bekleyeceğiz ya da kendi pozisyonunu Ukrayna halkının menfaatlerine uygun biçimde değiştirmiş olan sonraki Ukrayna devlet başkanının göreve gelmesini bekleyeceğiz” dedi.