Ukrayna ordusu, doğu kasabası Avdiyivka'dan çekildi

Ukrayna ordusu, doğu kasabası Avdiyivka'dan çekildi
Ukrayna ordusu, doğu kasabası Avdiyivka'dan çekildi. Çekilmenin mühimmat eksikliği nedeniyle gerçekleştiği bildirildiUkrayna ordusunun başına geçen hafta yaşanan büyük değişimle geçen General Oleksandr Sırski, kuvvetlerin...
Ukrayna ordusu, doğu kasabası Avdiyivka'dan çekildi. Çekilmenin mühimmat eksikliği nedeniyle gerçekleştiği bildirildi

Ukrayna ordusunun başına geçen hafta yaşanan büyük değişimle geçen General Oleksandr Sırski, kuvvetlerin savaş öncesi nüfusu 32 bin olan kasabanın dışında daha güvenli mevzilere çekildiğini söyledi.

Silahlı kuvvetlerden yapılan açıklamada Sırski'nin şu sözlerine yer verildi:

"Kuşatmadan kaçınmak ve askerlerin hayatlarını ve sağlıklarını korumak için birliklerimizi kasabadan çekmeye ve daha elverişli hatlardan savunmaya geçmeye karar verdim"

Reuters'ın haberine göre; Rusya'nın geniş çaplı işgalinden yaklaşık iki yıl sonra kasabanın kaybedilmesi, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Münih Güvenlik Konferansı'nda yapacağı konuşmada Batı'ya daha acil askeri yardım için daha güçlü bir gerekçe sunmasını sağlayabilir.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Kiev'e yönelik yeni bir ABD askeri yardım paketine aylardır karşı çıkmasının ardından Avdiyivka'nın mühimmat sıkıntısı nedeniyle Rus güçlerinin eline geçme riski taşıdığını söylemişti.

Avdiyivka'nın ele geçirilmesi Rusya'nın endüstriyel Donbas bölgesini oluşturan iki vilayette tam kontrolü sağlama hedefinde kilit öneme sahip ve önümüzdeki ay yeniden seçilmek için aday olan Devlet Başkanı Vladimir Putin'e savaş alanında bir zafer kazandırabilir.

Rusya, Ekim ayında Avdiyivka'ya yönelik taarruzunu hızlandırmıştı ve Ukrayna'nın pozisyonu haftalardır giderek daha sıkıntılı bir hale geliyordu.

Ukrayna'nın önde gelen piyade taarruz birliklerinden Üçüncü Taarruz Tugayı, diğer Ukrayna güçlerinin kasabanın güneydoğusundan geri çekilmesiyle birlikte bu hafta asker takviyesine yardımcı olmak üzere kasabaya sevk edilmişti.

Çatışmaları "cehennem" olarak nitelendiren birlik, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Ukraynalı savunmacıların Rus güçlerine karşı bazı yerlerde altıya karşı yüz oranında üstünlük sağladığını söyledi.