Ukrayna sanatta Rus izlerini siliyor

Ukrayna sanatta Rus izlerini siliyor
Ukrayna Parlamentosu, medyada ve kamusal alanlarda Rus müziğinin çalınmasına ve Rus edebiyatına sınırlamalar getiren iki yasa tasarısını onayladı. Parlamentoda 450 milletvekilinden 303’ünün oyuyla kabul edilen tasarıların yasalaşması...

Ukrayna Parlamentosu, medyada ve kamusal alanlarda Rus müziğinin çalınmasına ve Rus edebiyatına sınırlamalar getiren iki yasa tasarısını onayladı. Parlamentoda 450 milletvekilinden 303’ünün oyuyla kabul edilen tasarıların yasalaşması için Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski tarafından onaylanmaları gerekiyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, müzikle ilgili kısıtlamalar, 1991’den sonra Rusya vatandaşları tarafından üretilmiş ya da icra edilmiş eserleri kapsıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine muhalif tutum takınan sanatçılar da yasak kapsamının dışında tutuluyor. Yasak Çaykovski ve Şostakoviç gibi Rus bestekârları kapsamıyor.

Diğer yasa tasarısı da Rus pasaportlarını bırakmadıkları ve Ukrayna vatandaşlığına geçmedikleri takdirde Rusya vatandaşları tarafından kitap basılmasını yasaklıyor. Rusya, Belarus ve işgal altındaki Ukrayna topraklarında basılan kitapların ithalatına da yasak getiriliyor. Rusça kitapların başka ülkelerden ithalatı için de özel izin alınması şart koşuluyor. Tasarı, halihazırda basılmış Rusça kitaplarını kapsamıyor.

Ukrayna Kültür Bakanı Oleksandır Tkaçenko, “Yasa tasarıları Ukraynalı sanatçıların kaliteli eserlerini mümkün olan en geniş kitleyle paylaşmalarını sağlamayı hedefliyor” dedi.

Yasa tasarıları, Ukrayna’nın yüz yıllar süren Moskova hükümranlığının izlerini üzerinden silmek için attığı adımların son halkası.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yüzlerce mekan Rus izleri silinerek yeniden isimlendirildi. Nisan ayında Ukrayna ve Rusya halklarının dostluğuna ithafen Sovyetler Birliği döneminde dikilmiş bir heykel de halkın alkışları ve tezahüratı eşliğinde yıkılmıştı.

2014’te de Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da gösteri düzenleyen milliyetçi bir grup, kent merkezindeki bir Lenin heykelini yıkmıştı.