“Ukrayna savaşmayı bırakamaz”

“Ukrayna savaşmayı bırakamaz”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya savaşmayı bırakırsa, barış olacak. Ukrayna savaşmayı bırakırsa, artık bağımsız bir ulus olarak varlığını sürdüremeyecek” uyarısında bulundu.Conflict Zone programında Sarah...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya savaşmayı bırakırsa, barış olacak. Ukrayna savaşmayı bırakırsa, artık bağımsız bir ulus olarak varlığını sürdüremeyecek” uyarısında bulundu.

Conflict Zone programında Sarah Kelly’nin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, “Ukrayna’ya yönelik nükleer saldırı riski düşük. Ama elbette kullanıldığı takdirde sonucu çok büyük olur. Bu yüzden ciddiye almamız gereken bir risk bu. Zaten biz de Ukrayna’da nükleer silah kullanırsa ciddi sonuçları olacağını Rusya’ya net şekilde ileterek öyle yapıyoruz” dedi.

“Rusya’nın bu nükleer retoriğinin, tehditlerinin amacı elbette bizi Ukrayna’ya sağladığımız desteği durdurmaya zorlamak, şantaj yapmak. Ama biz bunu yaparsak, Ukrayna’da Putin kazanacak” ifadelerini kullanan NATO Genel Sekreteri, “Başkan Putin’in kazanmasına izin vermek, Ukrayna’yı desteklemeye devam etmekten çok daha riskli” diye ekledi.

Nükleer tehditlere NATO’nun olası yanıtları konusunda da değerlendirmede bulunan Stoltenberg, “Nasıl karşılık vereceğimizi tam olarak bilme ayrıcalığını bir potansiyel düşmanımıza asla vermeyeceğiz. Ciddi sonuçları olacağını biliyorlar. Ve son haftalarda bu mesajı birkaç kez tekrarladık” dedi.

Ukrayna’da bir nükleer saldırı gerçekleşse de Fransa’nın Rusya’ya karşı nükleer silah kullanmayacağını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu açıklaması hakkındaki görüşü de sorulan Stoltenberg, “Farklı tepki yollarımız var. Nükleer silah kullanma şeklinde olmak zorunda değil” yanıtını verdi.