Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi ortalığı karıştırdı

Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi ortalığı karıştırdı
Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi Prystaiko, ülkesinin Rusya’yla savaştan kaçınmak için NATO üyeliğinden vazgeçebileceğini söyledi. Büyükelçinin bu sözleri ortalığı karıştırdı, Kiev’den anında müdahale geldi.BBC’ye...

Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi Prystaiko, ülkesinin Rusya’yla savaştan kaçınmak için NATO üyeliğinden vazgeçebileceğini söyledi. Büyükelçinin bu sözleri ortalığı karıştırdı, Kiev’den anında müdahale geldi.

BBC’ye konuşan Prystaiko, Kiev’in NATO üyeliğine dair pozisyonunu değiştirip değiştiremeyeceğine ilişkin soruya yanıtında, Ukrayna’nın NATO’ya katılma hedefinde ‘esneklik’ göstermeye istekli olduğunu söyledi. Prystaiko, “Özellikle de bu şekilde tehdit ediliyorsak, bu şekilde şantaja maruz kalıyorsak ve buna itilirsek…” ifadelerini kullandı.

Bu sözler, İngiltere’de Ukrayna tarafından verilmiş bir ‘taviz’ olarak yorumlandı. BBC’nin Kiev muhabiri James Waterhouse ilgili haberi Twitter’da paylaşırken ‘bir tavize dair ilk önemli ipucu’ ifadelerini kullandı.

İngiltere›nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey de ‘Ukrayna NATO üyeliğine dair ne karar verirse versin destekleyeceklerini’ söyledi. 

KİEV ANINDA MÜDAHALE ETTİ
Ancak büyükelçinin sözleri Kiev’de tepki çekti. Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy büyükelçiden izahat istedi. Zelenskiy sözcüsü aracılığıyla, ‘’İngiltere Büyükelçisi›ne NATO üyeliği konusunda ne demek istediğini açıklaması için bir fırsat verilmeli. Ukrayna’nın NATO ve AB’ye üye olma arzusu anayasada da yer almaktadır” açıklamasını yaptı. 

NATO TALEBİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında da ülkesinin NATO›ya katılım girişiminden vazgeçmeyeceğini dile getirdi. Zelenskiy, Ukrayna‘nın uzun vadeli olarak NATO’ya üyelik planının stratejik bir gereklilik olduğunu söyledi.

ELÇİDEN ‘DÜZELTME’
Zelenskiy’nin açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Prystaiko’dan da ‘düzeltme’ geldi. Prystaiko, “Savaştan kaçınmak için birçok tavize hazırız ama bunların NATO’yle bir alakası yok. NATO üyeliğine bağlılık Ukrayna anayasasında da yer almaktadır” açıklaması yaptı.

KREMLİN: RESMİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın NATO’ya katılmayı reddetmesinin, güvenlik garantileri ile ilgili Rusya’nın endişelerine yönelik yanıtın formüle edilmesine yardımcı olacağını belirtti.

Peskov, Kiev yönetiminin, Pristayko’nun açıklamalarına tepki verdiğine dikkati çekerek, ‘’Bu, Kiev›in dış siyaseti ile ilgili görüşünü değiştirme açısından oldubitti olarak kabul edilemez. Ülkenin anayasasında tamamen farklı hedeflerin belirtildiğini biliyoruz” ifadesini kullandı.