Uluslararası Adalet Divanı Rusya kararını açıkladı

Uluslararası Adalet Divanı Rusya kararını açıkladı
Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları finanse ettiği ve Kırım'daki çok etnikli toplum yapısını bozarak BM sözleşmelerini ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davada Rusya'yı suçlu buldu.Uluslararası...
Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları finanse ettiği ve Kırım'daki çok etnikli toplum yapısını bozarak BM sözleşmelerini ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davada Rusya'yı suçlu buldu.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları finanse ettiği ve Kırım'daki çok etnikli toplum yapısını bozarak BM sözleşmelerini ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davada nihai kararını açıkladı.

Ukrayna, Rusya'nın bu eylemlerinin BM sözleşmelerini ihlal ettiğini belirterek, Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) başvurdu. Divan, 2023 yılında verdiği kararla, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları finanse ettiğini ve Kırım'daki çok etnikli toplum yapısını bozduğunu ileri sürmüştü.

Divan'ın kararı, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini açıkça ortaya koydu. Karar, uluslararası toplum tarafından da yankı buldu. Karar, Rusya'nın uluslararası hukuka saygı duymaması ve saldırganlığı konusunda "önemli bir uyarı" niteliğinde değerlendirildi.