Ümit Özdağ: Saray rejimi Kıbrıs'ta Türk devletinin varlığını yok eden Annan Planı'na geri mi dönüyor?

Ümit Özdağ: Saray rejimi Kıbrıs'ta Türk devletinin varlığını yok eden Annan Planı'na geri mi dönüyor?
Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ Twitter'dan yaptığı açıklamada "Saray rejimi şimdi Kıbrıs’ta Türk devletinin varlık hakkını yok eden Annan Planı sürecine geri mi dönüyor?" diye sordu.Zafer Partili Şükrü Sina Gürel'in...

Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ Twitter'dan yaptığı açıklamada "Saray rejimi şimdi Kıbrıs’ta Türk devletinin varlık hakkını yok eden Annan Planı sürecine geri mi dönüyor?" diye sordu.

Zafer Partili Şükrü Sina Gürel'in "Kıbrıs ‘da İKİ DEVLET politikamızdan kapalı kapılar ardında vazgeçtik mi? Önce Rum görüşmeci “iki Devlet şartı olmadan” görüşmelere başlatabileceğini söylüyor; ardından da KKTC özel temsilcisi Ergün Olgun “kapalı oturumlarda” iki devlet önkoşulumuzdan vazgeçileceğini söylüyor!" dediği paylaşımını alıntılayan Özdağ şu ifadeleri kullandı:

"IMF’siz IMF politikalarını yürürlüğe koyan , fakir halkı daha da fakirleştiren Saray rejimi şimdi Kıbrıs’ta Türk devletinin varlık hakkını yok eden Annan Planı sürecine geri mi dönüyor? KKTC Türk devletidir ve KKTC’yi ne Rum-Yunan işbirliğine ne AK Parti tavizciliğine yıktırmayız"

Annan Planı nedir?

Annan Planı, Türk ve Rum kesimleri halinde bölünmüş Kıbrıs Adası'nın bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren Birleşmiş Milletler planıdır. Adını, planı ortaya atan BM eski genel sekreteri Kofi Annan'dan alır.

Plan, Kıbrıs adasının İngiliz üsleri bölgesi haricinde kalan kısımlarının bağımsız ve federal nitelikte bir devlet olacak şekilde birleştirilmesini öngörüyordu. Plan gereğince Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki bakanlıkların en az üçte biri Türklerden oluşacaktı. Devlet başkanlığı ve başbakanlık makamları 10 ayda bir Türkler ve Rumlar arasında el değişecekti.

Nisan 2004'te adanın kuzey ve güneyinde yapılan referandum ile oylamaya sunulan plan, Türk tarafından yüzde 64,91 oranında kabul gördüğü hâlde Rum oylarının yüzde 75,38'i ret şeklinde olduğundan hayata geçirilememiştir.