Ümit Özdağ’ın açıklaması hangi "pürüzler" nedeniyle ertelendi?

Ümit Özdağ’ın açıklaması hangi "pürüzler" nedeniyle ertelendi?
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın partisinin ikinci tur seçimlere ilişkin bugün açıklaması beklenen tutum kararı yarına ertelendi. Açıklamanın ertelenmesinin nedeninin ise Millet İttifakı’nda yer alan üç partiden...

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın partisinin ikinci tur seçimlere ilişkin bugün açıklaması beklenen tutum kararı yarına ertelendi. Açıklamanın ertelenmesinin nedeninin ise Millet İttifakı’nda yer alan üç partiden gelen itirazların olduğu öğrenildi.

Dün CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’da bir araya gelen Özdağ, destek açıklaması için şartlarının yer aldığı bir metni Kılıçdaroğlu’na sundu. Özellikle sığınmacılar konusunda kimi taleplerin yer aldığı metne ittifak içindeki DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'den çeşitli itirazlar nedeniyle Zafer Partisi’nin tutumunu açıklamayı ertelediği öğrenildi.

Sığınmacılar

Gazete Pencere’nin edindiği bilgilere göre, Özdağ’ın dün Kılıçdaroğlu’na ilettiği taleplere ilişkin Millet İttifakı’ndan kimi itirazlar geldi. Kılıçdaroğlu’nun görüşmeden sonra ittifaktaki liderlere ilettiği taleplere ilişkin DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nden sığınmacıların geri gönderilme biçimine dair itiraz geldi.

Millet İttifakı’ndaki iki partinin de sığınmacıların ülkelerine geri dönüşlerinin sağlanması savunulurken, dönüşlerin “uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun” olması gerektiği belirtiliyor.

Ancak Özdağ’ın sığınmacılar en geç bir yıl içinde gerekli şartlar oluşturularak hızlıca ülkelerine gönderilmesini talep ettiği biliniyor.

Kayyum uygulaması

Öte yandan bir başka itirazında Özdağ’ın belediyelere kayyum atamasıyla ilgili bugün yaptığı açıklamayla ilgili olduğu öğrenildi. Kayyum uygulamasıyla ilgili “devlet görevlisi” formülünü ittifaka ileten Özdağ’ın bu yöntemine de itirazların olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, kayyum uygulamasına dönük DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin ittifakın kamuoyu ile açıklanan mutabakat metninde uygulamayla ilgili yöntemin belirlendiği ve bunun dışına çıkılmasının tepkiye yol açabileceği nedeniyle karşı çıktığı belirtiliyor.

Görüşmeler olumlu

Özdağ’ın beklenen açıklamasının yarına ertelenmesi de kamuoyunda sürpriz olarak değerlendirildi. Ancak iki cephe arasında Özdağ’ın açıklamasının yapılacağı saate kadar süren görüşmeler “olumlu” devam ettiği öğrenildi.

İttifaktan gelen itirazlar sonrasında Kılıçdaroğlu ve Özdağ’ın yeniden bir araya gelmesi kararı alındı. Deprem bölgesindeki programı sonrasında Özdağ ve Kılıçdaroğlu, yeniden bir araya gelecek. Görüşmenin ardından da ortak bir açıklamanın yapılması planlıyor.

Öte yandan Özdağ’ın ittifaka ilettiği taleplerine dönük itiraz parti kaynakları tarafından da doğrulandı.

Zafer Partisi’ndeki üst düzey bir kurmay gelinen aşamayla ilgili olarak “bazı pürüzlerin” olduğunu belirtirken, iki liste arasında yapılacak görüşmeyle bu pürüzlerin aşılabileceği bilgisini paylaştı.

Zafer Partisi’nin de yer aldığı ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararını dün açıklamıştı.

Açıklamanın sonra Özdağ ise Oğan’ın kararına ilişkin “kişisel olduğunu” ve “kendilerini bağlamadığını” değerlendirmelerini yapmıştı.

Aynı gün Kılıçdaroğlu ile görüşen Özdağ, açıklama için bugün saat 11.00’i işaret etmişti. Ancak planlanan açıklama 13.00’e ertelenmişti.