Üniversitelerde yeni dönem: Bütün programlarda uygulanacak

Üniversitelerde yeni dönem: Bütün programlarda uygulanacak
YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerdeki eğitim programlarının çağın gereksinimlerine uygun olarak güncelleneceğini söyledi.Yapay zekanın yükseköğretimdeki rolü ve önemi üzerine bir toplantı düzenleyen YÖK Başkanı...
YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerdeki eğitim programlarının çağın gereksinimlerine uygun olarak güncelleneceğini söyledi.

Yapay zekanın yükseköğretimdeki rolü ve önemi üzerine bir toplantı düzenleyen YÖK Başkanı Özvar, yapay zekanın eğitim programlarının ayrılmaz bir parçası haline geleceğini vurguladı.

YÖK-Sektör Buluşması adı altında İTÜ'de gerçekleşen toplantıda, yapay zekanın yükseköğretimdeki fırsatlarını ve zorluklarını tartışmak üzere iş dünyasının önde gelen teknoloji yöneticileri ve rektörler bir araya geldi. Özvar, yapay zekanın hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin becerilerini ve yetkinliklerini geliştirmek için kullanılması gerektiğini belirterek, yapay zekanın bütün programlara entegre olacağını bildirdi.

Özvar, şunları ifade etti:

"12 üniversitemizde 'Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği' ve 'Yapay Zekâ Mühendisliği' bölümleri ile lisansüstü seviyede farklı programlar açıldı. Yapay zekâ temelli yeni programların açılması planlanıyor.

Dijital güvenlik konusunun giderek daha çok önem kazanmasıyla bu alanda nitelikli ara eleman yetiştirmek üzere Gebze Teknik, Ankara, Ege ve İstanbul Teknik Üniversiteleri'nde 4 yeni Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu açtık. Üniversitelerde dijital teknolojiler ve yapay zekâ alanında eğitim ve öğretime yönelik gelişmelerin yanında bu alanda araştırmaya yönelik akademik birimleri de kuruldu.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü bunun en önemli örneği. Çeşitli üniversitelerde robotik, yapay zekâ ve veri analitiği ve tıpta yapay zekâ, yapay zekâ ve akıllı sistemler, yapay zekâ sistemleri ve veri bilimi gibi değişik adlarla 10 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunuyor."

YÖK Başkanı Özvar, dijital yetkinliklerin üniversite dışında da kazanılmasının önemine vurgu yaptı. Bu kazanımların kayıt altına alınması, standartlaştırılması ve akredite edilmesi için bir mevzuat hazırladıklarını belirtti. Özvar, yapay zekâ ve mobil yazılımın yükseköğretimde sadece mühendislik değil, sosyal ve beşerî bilimlerde de gerekli olduğunu ifade etti. Bu nedenle, bütün programlara bu iki alanın dahil edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.