Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Üretim ve ihracat yıla kötü başladı

ÖTV muafiyetli araç satışlarının etkisiyle otomotiv pazarı yıla rekor satışla başlarken, aynı durum üretim ve ihracat cephesinde yaşanmadı. Otomobil üretimi ocakta yüzde 5 düşerken, ihracatı ise yüzde 13 geriledi.

OCAK ayında ağır ticari araçlar da dahil iç pazarda satışlar yüzde 54 artarak 82 bin 416 adetlik rekor düzeye çıkarken, üretim ve ihracat cephesi ise yıla iyi başlayamadı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre ocak ayında toplam otomotiv üretimi yüzde 3 azalarak 108 bin 483 adede inerken, otomobil üretimi ise yüzde 5 düşüşle 67 bin 59 adede geriledi. Buna bağlı olarak iç pazarda yerli payı yüzde 34 olarak gerçekleşti.

KAPASİTE KULLANIMI DÜŞTÜ

2024 Ocak ayında otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı da geçen yılki yüzde 74’lük seviyeden yüzde 67’e geriledi. Ocakta toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 5, otomobil ihracatı ise yüzde 13 geriledi. Bu dönemde, toplam ihracat 75 bin 106 adet, otomobil ihracatı ise 44 bin 437 adet düzeyinde gerçekleşti.

DOLAR BAZINDA ARTIŞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2024’ün ocak ayında yüzde 16 pay ile sektörel ihracat sıralamasında birinci sırada başladı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ocak ayında toplam otomotiv ihracatı, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 2,8 milyar dolar oldu. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 1 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 4 oranında arttı.

Mayısta 821 km menzille gelecek!

Porsche, 2019 yılında piyasaya sunduğu ve bugüne kadar dünyada çapında 150 bin adet satan ilk elektrikli modeli Taycan’ı güncelledi. Mayıs başında Türkiye'de olacak aracın dış tasarımında çok fazla radikal değişiklik olmadığı için yenileme yerine güncellemeyi tercih ediyorum çünkü araç güç, hız, menzil ve verimlilik olarak başka bir safhaya geçmiş durumda.

  • Öncelikle tüm güncellenmiş Taycan gövde tipleri ve versiyonları öncekilere göre çok daha hızlı. Taycan ve Taycan Turbo S sıfırdan 100 km/s hıza sadece 4.8 ve 2.4 saniyede ulaşırken, bu önceki modellere göre sırasıyla 0.6 ve 0.4 saniye daha hızlı oldukları anlamına geliyor.
  • Formula E’den gelen ‘Push to pass’ düğmesi 10 saniye için versiyona bağlı olarak ekstra 70 ile 140 kw arasıda güç veriyor. Bu da en üst versiyonda 952 bg güç anlamına geliyor.
  • Gövde tipine ve motora bağlı olarak, menzili 678 km'ye (WLTP) kadar yükselmiş. Bu da % 35 veya 175 km artış anlamına geliyor.
  • Şehir içinde ise menzil kullanıma göre 821 km’ye kadar ulaşıyor.
  • Güncellenmiş Taycan, 800 volt DC şarj istasyonlarında, öncekinden 50 kW daha fazla olmak üzere 320 kW'a kadar şarj edilebiliyor. Bu da düşük sıcaklıklarda ile hızlı şarj imkanı veriyor. Yüzde 10’dan 80 şarja 18 dakikada ulaşırken, 315 km menzile 10 dakikada ulaşıyor.
  • Yüksek hızlardan yavaşlama sırasında maksimum reküperasyon (geri kazanım) kapasitesi yüzde 30’dan fazla artarak 290'dan 400 kW'a yükseldi. Yani ayağınızı gazdan çekip, frene bastığınız zaman bataryayı doldurma gücü %30 yükselmiş.

Türkiye’de satılan Çinli  otomobillerin %87’si Chery

2023’te 40.590 adetlik satışla Türkiye’ye Çin’den ithal edilen otomobillerin yüzde 87,5’ini tek başına yapan Chery, TIGGO 7 PRO ve TIGGO 8 PRO modellerine ‘Avantgarde’ ismiyle üst donanım versiyon ekledi. Yeni nesil bilgi-eğlence sistemine sahip kokpitiyle öne çıkan yeni modeller, artırılan akıllı sürüş sistemleri ve yenilenen tasarımlarıyla dikkat çekiyor.  Avantgarde donanımlı TIGGO 7 PRO 1 milyon 603 bin TL, TIGGO 8 PRO ise 1 milyon 793 bin TL’lik lansmana özel fiyatlarla satışa sunuldu. Müşterilerinin taleplerini, öneri ve beklentilerini dinleyerek mevcut araçlarının yeni model ve versiyonlarını geliştirip pazara sunduklarını vurgulayan Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan, “Chery Türkiye olarak bu çok kısa sürede Türkiye’de toplam otomobil satışlarındaki sıralamada ilk 10 içerisinde yer aldık. Geçen yıl OMODA 5, TIGGO 7 PRO ve TIGGO 8 PRO modellerimizle ilk 10’a girerken SUV pazarında en çok tercih edilen 4. Marka olmayı başardık. Chery olarak C-SUV segmentinde 3’üncü sırada ve D-SUV segmentinde lider konuma ulaştık. Ve bizim için ne büyük bir gurur ki 40 binden fazla müşterimizin beğenisini kazandık” dedi.

Elektrik yerine hibrit çözüm

Türkiye’ye ithal edilen bazı elektrikli araçları kapsayan yeni tebliğe ilişkin çalışmalar sürüp, detaylar beklenirken, Çinli markalar geçici çözümü hibritte buldu. Çinli BYD, Türkiye'ye ilk etapta Seal U modelinin şarj edilebilir hibrit versiyonunu ithal edeceğini açıklarken, Skywell markasında T-i modelinin, Leapmotor markasında ise C10 modelinin hibrit versiyonlarını 2024'ün ikinci yarısında Türkiye'de satışa sunulması planlanıyor.

1.6 milyon TL’ye stoklarla sınırlı

ÇİNLİ Hozon Neta, Türkiye operasyonlarını eldeki 2023 model stoklarla hayata geçirmeye başladı. İstanbul Kağıthane’deki “GRS Automobility” tesisiyle ilk showroomun kapılarını açan markanın yakın zamanda duyurulan kompakt SUV modeli de satışa sunuldu. 1 milyon 649 bin TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunulan Neta U hem online hem de fiziksel showroom vasıtasıyla satın alınabiliyor. Markaya dair bilgiler veren GRS Automobility Genel Müdürü Vedat Uygun, hayata geçirilen yeni yönetmelik kapsamında sahadaki çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtirken, “Biz tebliğin yürürlüğe girdiği tarih olan 29 Aralık’tan önce getirdiğimiz araçlarla satışa başladık. Tebliğ şartlarını yerine getirmek için Neta ile ortak çalışıyoruz. Biraz zaman alacak” dedi.

 

 

        

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi