Uyarılara rağmen enkazdan eşya alınıyor

Uyarılara rağmen enkazdan eşya alınıyor
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından bazı illerde arama kurtarma çalışmaları devam erken bazı evlerde de enkaz kaldırma işlemi başladı.Vatandaşlar ise enkaz kaldırma çalışmalarından önce kurtarabileceklerini...

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından bazı illerde arama kurtarma çalışmaları devam erken bazı evlerde de enkaz kaldırma işlemi başladı.

Vatandaşlar ise enkaz kaldırma çalışmalarından önce kurtarabileceklerini düşündükleri eşyaları için beton yığını evlerin içine giriyor. Canları pahasına enkaza girenler “Mal da canın yongası.” diyor.

Binlerce evin yıkıldığı, binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından vatandaşlar çadırda kalmaya başladı. Kimi çadırdaki hayatını kolaylaştıracak eşyalarını kimi de yeni bir şehre gitmek için gerekli gördüğü eşyalarını almak için beton yığını haline gelen evlerine giriyor.

Kahramanmaraş Türkoğlu Beyoğlu Mahallesi’nde de vatandaşlar her türlü oluşabilecek riske karşı koruma önlemi dahi almadan yıkık evlerin içinde kurtarılacak eşya arıyor. Bazısı da, enkazın altından kurtardığı kamyonetine yine enkazdan yüklediği eşyaları doldurup yola koyuluyor. Yalnızca taşınma telaşı değil, evlerin altından toprakların boşalması da köy sakinlerini korkuyor.

“MAL DA CANIN YONGASI”
2 katlı evi yıkılan 47 yaşındaki Erdal Tezer, “99’u da yaşadım İstanbul’da ama bu çok farklı bir şeydi. İstanbul’da yaşadığımızın 10 katı gibi oldu, uzun sürdü. Yine de ayakta kaldık. Bunla da uğraşmaya uğraşıyoruz. Ne kurtarabilirsek o…” ifadelerini kullandı. Binaya girmenin riskli olduğunu kabul eden Tezer, “Riskli ama ne yapalım mal da canın yongası, yaşıyoruz, hayat devam ediyor. Yatak, yorgan, ufak tefek kap kacak bulabilirsek alacağız.” dedi.

“ÇIKARTABİLDİKLERİMİZİ ÇIKARTIYORUZ”
Terzilik yapan Kezban Kurt da, “Çok şükür çocuklarımızla beraber sağ çıktık. Evim de harabe, çıkartabildiğimiz kadar şeyleri çıkartıyoruz. Her şeyimiz içerideydi. Çok da önemli şeylerimiz de vardı. İçinden sağ çıkınca dönüp bakmadım bile” dedi. Makinelerinin ve kumaşlarının enkaz altında olduğunu belirten Kurt, şunları söyledi:

“Hiç açmadığım 20-30 milyarlık kumaş almıştım. Belki içinde 100 milyarlık malım var ama yapacak bir şey yok, canım sağ çok şükür.” ifadelerini kullandı.”

Gökhan Kurt ise sağlam görünen evlerin bahçelerinde oluşan çukurları da göstererek, “Büyük felaketten sonra bazı yerlerin önünde bu şekilde obruklar oluşmaya başladı. Bunun derinliği 8-10 metreye kadar gidiyor. Ne olduğunu biz de bilmiyoruz, çökmüş. Durduğumuz yerin altı şu anda boş. Bir yağmur yağdığı zaman burası komple çökecek. Deprem gecesi oldu onun öncesinde yoktu» ifadesini kullandı.