"Uzun yargılamalar AYM’den önce denetlenmeli"

"Uzun yargılamalar AYM’den önce denetlenmeli"
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM’ye bireysel başvurularda iş yükünün arttığını ve alınan tedbirlerin bu konuda yeterli olmadığını belirterek, “Uzun yargılama şikayetleri için bir etkili yol oluşturulması...

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM’ye bireysel başvurularda iş yükünün arttığını ve alınan tedbirlerin bu konuda yeterli olmadığını belirterek, “Uzun yargılama şikayetleri için bir etkili yol oluşturulması gerekiyor” dedi.

‘Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda İş Yükü ve Çözüm Önerileri’ konulu konferansta konuşan Arslan, “Bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bugüne toplam 383 bin başvuru yapıldı ve bu başvuruların 310 binini karara bağladık. Dolayısıyla gelen başvuruları karşılama oranımız yüzde 80’in üzerinde. Bugün itibarıyla mahkememizin önünde 73 bin 590 bireysel başvuru bulunmaktadır” dedi.

“2021’DE BİREYSEL BAŞVURU % 65 ARTTI”
Başvuru sayısının da her geçen yıl arttığına dikkat çeken Arslan, “2021 yılında bireysel başvuru sayısı, önceki yıla göre yüzde 65 oranında artarak 66 binin üzerinde çıktı. Bu gerçekten yönetilmesi zor bir iş yükünü ifade ediyor” diye konuştu.

“YASAMA ORGANI KATKI SAĞLAMALI”
AYM’nin aldığı tedbirlerin iş yükünün azalması konusunda yeterli olmadığını ve devletin tüm kurumlarının, toplumun tüm aktörlerinin de devreye girmesi gerektiğini kaydeden Arslan, “Başvurunun etkili bir şekilde yoluna devam etmesi, yasama organının katkılarına bağlı. İş yükünde en önemli şikayet konusu, uzun yargılamalar. Uzun yargılamaların bir şekilde AYM’den önce denetimden geçmesi gerekiyor. Bu da Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan bir komisyonun uzun yargılama şikayetlerini incelemesiyle yapılabilir” dedi.