VE KORKMAZ ABD TALEBİ İLE AVUSTURYA’DA TUTUKLANDI

VE KORKMAZ ABD TALEBİ İLE AVUSTURYA’DA TUTUKLANDI
Kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz tutuklandı. Korkmaz'ın avukatı Mehmet Demir, ABD'nin talebi üzerine, Korkmaz'ın Avusturya'da tutuklandığını ifade etti. Demir, yargılama sürecinin Avusturya'da devam edeceğini kaydederken,...

Kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz tutuklandı. Korkmaz'ın avukatı Mehmet Demir, ABD'nin talebi üzerine, Korkmaz'ın Avusturya'da tutuklandığını ifade etti. Demir, yargılama sürecinin Avusturya'da devam edeceğini kaydederken, Türkiye'nin de iade talebi olduğunu söyledi.

NASIL BAŞLADI?

ABD'de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. 'Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.
Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’deki iddialar nedeniyle Türkiye’de de soruşturma başlatıldı. İktidar temsilcileri ile yakın ilişki içinde olduğu bilinen, hükümetin ABD’deki etkinliklerinde boy gösteren Sezgin Baran Korkmaz’ın mal varlığına soruşturmanın başında tedbir konulmuş, yurt dışına çıkışı da yasaklanmıştı. Bu kararın ardından esrarengiz biçimde hem tedbir hem de yasak kararı kaldırılan Korkmaz Avusturya’ya kaçmıştı.

SEDAT PEKER İDDİASI

Sedat Peker yayınladığı son videoda Sezgin Baran Korkmaz’a yurt dışına çık tavsiyesinin İçişleri Bakanı Soylu tarafından verildiğini iddia etmişti. Peker ayrıca Korkmaz ile İnan Kıraç arasındaki 45 milyon dolarlık alacak verecek meselesinde Soylu’nun devreye girdiğini, Korkmaz’dan 45 milyonluk alacağından vazgeçmesini istediğini söylemişti. Soylu bu iddialara yanıt vermedi.

GİZEMLİ SES KAYDI

Bir diğer tartışma da Sezgin Baran Korkmaz’ın elinde bulunan ses kaydına ilişkin. Habertürk spikeri Veyis Ateş’in kendisinden, hakkındaki soruşturmaların kapatılması için 10 milyon Euro istediğini iddia eden Korkmaz, bu konuda Ateş ile arasında geçen konuşmayı Türkiye’deki bazı gazetecilere dinletmişti. Ateş iddiaları reddetmiş ama kurumundan da ayrılmak zorunda kalmıştı.

İKİNCİ ZARRAB VAKASI

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’nin talebi ile Avusturya’da tutuklanması üzerine sosyal medyada olay 2. Rıza Zarrab olayı olarak yorumlandı. Korkmaz’ın ABD’de yargılanması halinde, elindeki bilgi ve belgelerle itirafçı olabileceği veya Ankara’ya şantaj yapabileceği iddia edildi..

Zarrab da şikayet etmişti

Bugün yaşananlara benzer bir hadise, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları yasa dışı bir şekilde deldiği ortaya çıkan Reza Zarrab tartışılırken de yaşanmıştı. Zarrab 17 Aralık operasyonu sonrasında polise verdiği ifadesinde, bir gazetecinin kendisinden aleyhindeki bir yazıyı yayınlamamak için 1 milyon dolar istediğini iddia etmişti.

‘Veyis Ateş gitti sırada Ersoy Dede var’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuzeni, gazeteci Cengiz Er, firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’dan ‘10 milyon avro’ istediği iddia edilen ve HaberTürk’teki görevinden istifa eden Veyis Ateş’in ardından sıranın TRT spikeri Ersoy Dede’ye geldiğini söyledi. Er, Dede’nin Korkmaz’ın reklamını yaptığını öne sürdü.

Cengiz Er, Twitter’dan TRT sunucusu Ersoy Dede’ye istifa çağrısında bulundu. Er, Dede’yi Korkmaz’a yakın olmakla suçladı.

Er’in paylaşımı şöyle: “Veyis Ateş kaybetti ve bir süreliğine de olsa ekranlardan çekildiğini açıklamış oldu. Diğerleri de bir an önce aynı şeyi yapmalıdır. Öncelik sırasını da hem Sedat Peker’e övgüler düzen, hem de SBK’nın PR’ını yapan Ersoy Dede’ye veriyorum. TRT Ana Haber’den hemen çekilmelidir.”
Ersoy Dede ise çağrıya “Cengiz Er denilen haysiyet celladı ile yargı önünde hesaplaşacağız. Bir insanın hem saygınlığına gölge düşürmek, hem de ekmeğiyle oynamak bu kadar kolay olmamalı. Senin bu kadar imkana rağmen kaybetmiş olman benim suçum değil” paylaşımı ile karşılık verdi.