Vergiler, iktidarın bütçede açtığı yaraya merhem olmadı

Vergiler, iktidarın bütçede açtığı yaraya merhem olmadı
Hükümet, seçimlerden önce uyguladığı "seçim ekonomisi" nedeniyle büyüyen bütçe açığını kapatmak için seçim sonrasında vergilere yüklendi. Ancak 85 milyonluk Türkiye'de ödenen vergiler bütçedeki açılan deliği kapatmaya...

Hükümet, seçimlerden önce uyguladığı "seçim ekonomisi" nedeniyle büyüyen bütçe açığını kapatmak için seçim sonrasında vergilere yüklendi. Ancak 85 milyonluk Türkiye'de ödenen vergiler bütçedeki açılan deliği kapatmaya yetmiyor. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, bu yılın ilk 10 ayında dakikada 7,8 milyon TL vergi ödendiğini ve ödenen vergilerin toplamının 3 Trilyon 391 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Ancak bugün gelen Merkezi Yönetim Bütçe verilerine göre bütçe ekimde 95,5 milyar TL açık verdi.

TIKLAYIN- Bütçe, ekimde 95,5 milyar TL açık verdi

"Vergi yettiremiyoruz"

Ozan Bingöl, bütçe verilerini değerlendirdiği X hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Yılın ilk on ayında; -Dakikada 7,8 milyon TL -Saatte 471 milyon TL -Günde 11,3 milyar TL -Ayda 339,1 milyar TL -Toplam 3 trilyon 391 milyar lira VERGİ ödedik. Buna rağmen açık son üç aydır Merkez Bankasına devredilen KKM hariç 608,6 milyar lira. Verginin vergisinin vergisini ödüyoruz ama yine de yetiremiyoruz!"

"Tekerlekli vergi dairesi"

Gazete Pencere yazarı Emre Özpeynirci de otomotivden alınan vergi oranlarına dikkat çekerek X hesabından şunları ifade etti:

"Tekerlekli vergi dairesi. Hükümet yıla 203 milyar TL hedefle başladı, hedefi temmuzda 346 milyar TL'ye çıkardı, yıl sonunda 450 milyar TL'ye yaklaşacak..."

MTV 2 kez alındı

Seçim sonrası görevi devralan yeni ekonomi yönetimi Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) 2023 için bir defaya mahsus olmak üzere iki kez alınması için kanun çıkartmıştı. Kararın Anayasaya'ya aykırı olduğunu dile getiren CHP, hükme AYM'ye taşısa da AYM itirazı reddetmişti.

Ceza, vergi, harçlara da zam yolda

Öte yandan ekim ayının enflasyon oranlarının açıklanmasıyla vergi, ceza, harç gibi ücretlere de gelecek zam oranı belli oldu. Buna göre 2024 yılında vergi, ceza ve harçlara gelecek zam oranı yüzde 58.4 olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise bazı kalemlerde söz konusu oranı artırma veya zam yapmama yetkisi bulunuyor. Erdoğan'ın bu yetkiyi kullanıp, kullanmayacağı ise belirsiz.

TIKLAYIN- TÜİK ekim enflasyonunu açıkladı: Vergi, harç ve cezalara gelecek zam oranı belli oldu!