Vicdanlar kanadı

Vicdanlar kanadı
Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i “canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme” suçundan hüküm giyen Cemal Metin Avcı, ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı ancak cezası haksız...

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i “canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme” suçundan hüküm giyen Cemal Metin Avcı, ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı ancak cezası haksız tahrik indirimi sonucu 23 yıla indirildi.

Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuksuz sanıklar kardeş M. Avcı, anne A. Avcı, baba S. Avcı, boşandığı eşi E. K ve ortağı Ş.G.O’nun ise beraatine karar verildi. Kardeş M. Avcı’nın telefon sinyallerinden, ağabeyiyle aynı zamanda cinayetin işlendiği bağ evinde olduğu tespit edilmişti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020 tarihinde kaybolmuş, beş gün sonra, 21 Temmuz günü de Gültekin’in kısmen yanmış cesedi ormanlık bir alanda bir varilin içinde bulunmuştu.

KARARA TEPKİ YAĞDI

Cemal Metin Avcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının “haksız tahrik” indirimiyle 23 yıla indirilmesi ve cinayet yerinde bulunduğu telefon sinyallerinden tespit edilen kardeş M. Avcı ve diğer dört sanığın beraat ettirilmesi, başta Gültekin’in ailesi ve kadın örgütleri olmak üzere yoğun tepkilere yol açtı.

Anne Şefika Gültekin, karar sonrasında yaptığı açıklamada Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı’na seslenerek “Benim kızımı diri diri yaktılar. Hak, hukuk, adalet bu değil. Biz bu cezayı kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

Baba Sıddık Gültekin de süreçte yaşananlar karşısında sonuca çok şaşırmadıklarını, karşı tarafın maddiyat anlamında çok güçlü olduğunu söyleyerek “Belliydi. Baştan biliyorduk. Maalesef öyle de oldu. Ben artık bu ülkede adalet beklemiyorum” tepkisini verdi.

BUGÜN YARGI KATLİAMI OLDU
Pınar Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, “Bugün yargı katliamı oldu. Bu caniye haksız tahrik verdiler… İşkenceyle katledilen kadınlar için neden hala emsal kararlar verilemiyor? Bunu burada bırakmayacağız. İstinaf Mahkemesi’ne, Yargıtay’a gideceğiz” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “Kadınlar işkence ile öldürülürken faillere ödül gibi ceza veriliyor. Ayrımcı indirimlere son vereceğiz. Pınar Gültekin İçin Adalet mücadelemize devam edeceğiz” paylaşımında bulundu.

CANIN HİÇ Mİ KIYMETİ YOK
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem de “Bu davada nasıl indirim olur? Ortada işkence var, cinayet var! Canın hiç mi kıymeti yok?” sorusunu yöneltti.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de “Bu davalar aracılığıyla verilen mesaj aslında kadının insan olmadığı, vahşice öldürülebileceği, hatta öldürüldükten sonra bile rahat bırakılmayacağıdır. Kadın düşmanı düzeniniz batsın!” tepkisini gösterdi.

HUKUK HAKTAN YANA OLMALI
Megastar Tarkan, Pınar Gültekin’in katiline verilen haksız tahrik indirimiyle ilgili bir paylaşım yaptı. Tarkan, “Bu caniliklerin azalması için ağır, caydırıcı cezalar verilmeli. Bir kılıf ve bahane bulunup hafifletilen cezalar değil. Hukuk dediğin erkekten yana değil, adaletten, haktan yana olmalı.” dedi.

BİR TEPKİ DE AK PARTİ’DEN
Bir tepki de AK Parti içinden geldi. Şamil Tayyar, “Yakılarak katledilen Pınar Gültekin’in katiline verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ‘haksız tahrik’ gerekçesiyle 23 yıla indirilmesi, hukuk cinayetidir. Yazıklar olsun. Vicdanların talebi, HSK bu kararı her yönüyle incelemelidir” paylaşımı yaptı.