Vietnam mahkemesi uyuşturucu kaçakçılığından 9 kişiyi idama mahkum etti

Vietnam mahkemesi uyuşturucu kaçakçılığından 9 kişiyi idama mahkum etti
Vietnam'da aylardır görülen en büyük uyuşturucu kaçakçılığı davalarından birine karışmaktan suçlu bulunan dokuz kişiyi idam cezasına çarptırdı.Dünyanın en katı uyuşturucu yasalarından birinin yürürlükte olduğu Vietnam'da...
Vietnam'da aylardır görülen en büyük uyuşturucu kaçakçılığı davalarından birine karışmaktan suçlu bulunan dokuz kişiyi idam cezasına çarptırdı.

Dünyanın en katı uyuşturucu yasalarından birinin yürürlükte olduğu Vietnam'da dokuz sanık 105 kilogram metamfetamin ve eroin kaçırdıkları iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı. Güney Asya ülkesi Vietnam'da 'uyuşturucu kaçakçılığı' suçlaması ile yargılanan sanıklar hakkında idam kararı verildi. Sanıklar, 2021-2022 yıllarında 105 kilogram metamfetamin ve eroini Laos'tan Vietnam'a kaçırmaktan suçlu bulundu.

Ülkede aylardır devam eden davada 'uyuşturucu kaçakçılığı' suçu sabit görülen dokuz sanık ölüm cezasına çarptırıldı.

100 gram veya daha fazla miktarda eroin, metamfetamin, kokain ya da amfetamin kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulunan kişiler idam cezası ile karşı karşıya kalıyor.

2023 yılında 41 bini aşkın şüpheli gözaltına alınmıştı

Öte yandan, ülkede uyuşturucu kaçakçılığı yaygın bir şekilde yapılmaya devam ediyor.

Resmi verilere göre, 2023 yılında bu suçlamayla 41 bin 400 şüpheli gözaltına alınmış, 26 bin 469 uyuşturucu kaçakçılığı vakası kayıtlara geçmişti.

2022 yılında gözaltına alınan kaçakçı sayısı 36 bin, vaka sayısı ise 24 bin olmuştu.

Kasım ayında da Ho Chi Minh kentindeki bir mahkeme, aralarında iki Güney Kore ve bir Çin vatandaşının da olduğu 18 sanık hakkında ölüm cezası kararı vermişti.

Bu davada da söz konusu sanıklar 2020 yılında Kamboçya'dan Vietnam'a 216 kilogram uyuşturucu kaçırmakla suçlanıyordu.

Vietnam Kamu Güvenliği Bakanlığı, bir açıklama yaparak, "Uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetleri, kara, hava ve su kanalları üzerinden karmaşık bir şekilde gerçekleşiyor" ifadelerini kullanmıştı.