Virüs huy değiştirdi

Virüs huy değiştirdi
Koronavirüs mutasyon geçirdi. Prof. Dr. Önder Ergönül “Akciğer tutulumu hafifledi. Mutasyon geçiren virüsün etkinliği azaldı” dedi. “Kovid 19 hastalarının çoğunda ateş yok” diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da testlerde ateşin...

Koronavirüs mutasyon geçirdi. Prof. Dr. Önder Ergönül “Akciğer tutulumu hafifledi. Mutasyon geçiren virüsün etkinliği azaldı” dedi. “Kovid 19 hastalarının çoğunda ateş yok” diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da testlerde ateşin kriter olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Türkiye Bilim Akademisi üyesi Prof. Önder Ergönül Türkiye’de koronavirüsün seyriyle ilgili Gazete Pencere’ye konuştu. Hasta sayısında ciddi oranda azalma olduğunu söyleyen Ergönül “Normalde 100 hasta görüyorsak bu rakam 10’a düştü. Bu durumda Türkiye’nin tablosundaki rakamlara yansıdı” dedi.
semptomlar HAFİFLEDİ
Ergönül bulgularda da hafifleme tespit ettiğini söyledi. Buna göre Kovid 19’un belirtilerinden akciğere baskı, nefes almakta güçlük gibi rahatsızlıklarla seyreden akciğer tutulumu hafifledi. Hafiflemeler baharla birlikte yaşandı.
Ergönül bunun ne anlama geldiğini ise şöyle açıkladı: Virüs kesinlikle ve tartışmasız mutasyon geçirdi. Virüs ultraviyole ışınlarına, sıcaklık artışına duyarlı. Önümüzdeki yıllarda sadece kış virüsü olarak göreceğimizi düşünüyorum. Zaten bu mutasyon en başında hayvandan insana ve insandan hayvana olarak iki ana gruba ayrılıyordu. Şuanda 14 alt grup var. Mutajenik doğası itibariyle. Şuan da tablo iyi görünüyor. Çünkü virüsün etkinliği azaldı.
belirtisizler dikkat
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Ceyhan ABD ve İngiltere’de yürütülen bir araştırmanın verilerini paylaşıp “Kovid 19 hastalarının çoğunda ateş yok. Daha çok hasta bulup, kendilerini ve temaslılarını izole etmek, dolayısıyla günlük vaka sayısındaki azalmayı hızlandırmak için, test kriterlerini değiştirmeliyiz” dedi.
Ceyhan ayrıca başka bir araştırmaya dayanarak Kovid 19’u belirtisiz geçiren hastaların akciğerlerinde de hasar oluşabileceğini, bazı belirtisiz hastaların virüsü belirtili geçirenler kadar çok ve aynı sürede bulaştırabileceğini açıkladı.
COVID 19’u belirtisiz geçiren hastalarda: 1) Akciğerlerde hasar oluşabilir. 2) Bazıları virusu hastalığı belirtili geçirenler kadar çok ve aynı sürede bulaştırabilir

10 HAZİRAN RAKAMLARI GİDİŞATI DEĞİŞTİREBİLİR

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Dilek Arman da Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın önerisine katılıyor. Arman “Sadece temaslılar ve şikayeti olanlar test ediliyor. Test kriterleri değiştirilebilir. Vakaların 10 ile çarpılması üzerinden tahmin edilebiliyor olası rakamlar. Herkese test yapılabilmesi stratejik ve test kapasitesiyle ilgili” dedi.
Arman 1 Haziran’da başlayan normalleşmenin 4-5 Haziran’da özellikle işyerlerince tedbir dışı gevşetildiğini, bu yüzden 10 Haziran’da açıklanacak günlük tablonun çok önemli olduğunu söyledi ve uyardı: Bulaş olabilir. İkinci dalga olabilir.