Washington Post: ABD, Rusya'daki Wagner krizini önceden biliyordu

Washington Post: ABD, Rusya'daki Wagner krizini önceden biliyordu
Rusya son dönemin en sıcak 24 saatini geride bıraktı. Rusya ve Wagner arasındaki kriz henüz 24 saati doldurmamışken çözüldü. Moskova'ya doğru yürüyüşe geçen Wagner birlikleri başkente 200 kilometre kala durdu. Wagner lideri...

Rusya son dönemin en sıcak 24 saatini geride bıraktı. Rusya ve Wagner arasındaki kriz henüz 24 saati doldurmamışken çözüldü. Moskova'ya doğru yürüyüşe geçen Wagner birlikleri başkente 200 kilometre kala durdu. Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Rusya'nın başkenti Moskova'ya ilerleyen savaşçılarının Belarus'un girişimiyle varılan anlaşma sonrası "kan dökülmemesi için" üslerine döndüğünü söyledi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un iddiası ile gözlerin ABD'ye çevrilmesine neden oldu.

Hürriyet'in aktardığına göre Washington Post "ABD casusları Haziran ortasında Prigozhin'in Rusya'da silahlı eylem planladığını öğrendi" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

"İstihbarat Beyaz Saraya bilgi verdi"

Habere göre ABD istihbaratı Beyaz Saray ile diğer devlet kurumlarına acilen bilgi verdi.

Başka bir deyişle ABD olacakları günler öncesinden biliyordu. Bu hamle nedeniyle ABD'li yetkililer Wagner isyanına hazırlıksız yakalanmadı.

"Yeterli sinyal vardı"

İsminin gizli kalması koşuluyla konuşan bir ABD'li yetkili, "Liderliğe bir şeyler olduğunu söyleyebilecek kadar yeterli sinyal vardı. Yani buna hazır olduklarını düşünüyorum" dedi.

Yetkili, geçtiğimiz iki hafta boyunca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarda kalıp kalmayacağı ve herhangi bir istikrarsızlığın Rusya'nın nükleer cephaneliğinin kontrolü için ne anlama gelebileceği konusunda 'yüksek endişe' olduğunu söyledi.

adı gizli tutulan yetkili, 'Bu doğrultuda birçok soru vardı' dedi.

Washington Post bir başka haberinde Wagner isyanının başarısız olduğunu ancak son 24 saatte yaşananların güvenlik açıklarını ortaya çıkardığını ve Putin'in imajına darbe vurduğunu yazdı.