‘Yalnızca semptom gösterenlere test yapılsın’

‘Yalnızca semptom gösterenlere  test yapılsın’
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs semptomları gösterenlere test yapılmasını yetkilendirilmiş hekimlerin e-imzalı onayına bağladı. Ayrıca yalnızca semptom gösterenlere test yapılması istendi. Doktorlar yeni karara tepki gösterdi,...

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs semptomları gösterenlere test yapılmasını yetkilendirilmiş hekimlerin e-imzalı onayına bağladı. Ayrıca yalnızca semptom gösterenlere test yapılması istendi. Doktorlar yeni karara tepki gösterdi, “Genelge gelmeden sistem kapatılıp değiştirildi. Yüksek riskli Hindistan, Ürdün gibi bölgelerden gelenlere de test yok. Bu saatten sonra bu veriler hiçbir işe yaramaz” dedi.


Normalleşme ile birlikte Diyarbakır, Ankara, Antep, Konya, Batman, Adana, Bursa gibi illerde koronavirüs günlük vaka sayısında her gün artış yaşanırken, Sağlık Bakanlığı test yapmaya sınırlama getirdi. Buna göre, semptom gösterenlere test yapılmasını hastaneler tarafından görevlendirilmiş belli hekimlerin e-imzalı onay şartına bağlandı. Bakanlığın gönderdiği talimat doğrultusunda il sağlık müdürlükleri, pandemi hastanelerinin yetkililerini mesajla bilgilendirdi.


‘GERÇEK’ SEMPTOMLU HASTALAR
Ayrıca gönderilen mesajda, semptom göstermeyen hastalara test yapılmayacağı belirtildi ve “Kovid testi için hastanelerde hekim arkadaşlar elektronik imza ile test isteyebilecekler. Kovid testi yetkisi için hekim arkadaşları yetkilendirmek gerekecek. Gerçek semptomlu hastalardan test alalım” ifadelerine yer verildi.


TEMAS ETTİĞİNİZİ BELİRTİN
Gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Türk Toraks Derneği Çevre ve Akciğer Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, “Kovid-19 testine kısıtlama geldi. Sadece belirtisi olan temaslıya ancak yetkilendirilmiş doktor test isteyecek. Bir pozitif kişi ile temas ettiyseniz belirtiniz yoksa test olamazsınız” ifadelerini kullandı.

YASAĞIN GEREKÇESİ NE?

Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek,”Sayın Fahrettin Koca, dünden itibaren asemptomatik kişilere PCR+ kişiyle teması olsa bile PCR testi istememiz yasaklandı. Bu yasağın gerekçesi nedir? Gereksizce 150 bin kişiye antikor ve PCR araştırması yapılan bu ülkede filyasyon amaçlı böylesi bir istem nasıl kısıtlanabilir?” diyerek karara tepki gösterdi.


ARTIK VERİLER İŞE YARAMAZ
Prof. Esin Davutoğlu Şenol ise yaptığı paylaşımla, “Gerekçeleri araştırıyorum. Çünkü genelge gelmeden sistem kapatılıp değiştirildi. Ameliyat öncesi de taramayın diyor. Yüksek riskli (Hindistan, Ürdün) gibi bölgelerden gelenlere de test yok. Bu saatten sonra bu veriler hiçbir işe yaramaz” dedi.