Yanardağ patlaması: 11 kişi öldü, 12 kişi kayıp

Yanardağ patlaması: 11 kişi öldü, 12 kişi kayıp
Endonezya'da yanardağ patlamasının ardından en az 11 yürüyüşçü ölü bulunurken, kayıp 12 kişi için de arama çalışmaları güvenlik endişeleri nedeniyle durduruldu.Marapi yanardağı, pazar günü patladı ve yaklaşık 75 dağcı...

Endonezya'da yanardağ patlamasının ardından en az 11 yürüyüşçü ölü bulunurken, kayıp 12 kişi için de arama çalışmaları güvenlik endişeleri nedeniyle durduruldu.

Marapi yanardağı, pazar günü patladı ve yaklaşık 75 dağcı 2.900 metrelik dağa tırmanırken mahsur kaldı.

Yetkililer patlama sonrasında alarmı ikinci en yüksek seviyeye çıkardı ve potansiyel lav nedeniyle bölge sakinlerinin kratere yaklaşmalarını yasakladı.

Padang Arama Kurtarma Teşkilatı Başkanı Abdul Malik, "Tahliye edilmemiş 26 kişi var, bunlardan 14'ünü bulduk, üçü canlı, 11'i ölü bulundu" dedi.

Daha önce bölgeden 49 dağcı tahliye edilmiş ve kurtarılanlardan sekizi yanık nedeniyle hastanelere kaldırılmıştı.

Patlama, yaklaşık 914 metre yüksekliğe kül bulutları gönderdi ve bu sıcak kül bulutları yayıldı. Ulusal Afet Yönetim Ajansı sözcüsü Abdul Muhari, düşen küllerin birçok köyü kapladığını ve güneş ışığını da engellediğini söyledi.

Yetkililer bölge sakinlerine maske dağıttı ve volkanik külden korumak için gözlük takmaya çağırdı.

Abdul Muhari, Marapi'nin alarm seviyesinin üçüncü en yüksek seviyede tutulduğunu söyledi ve sensörlerin son haftalarda artan aktiviteyi tespit etmesinden sonra yetkililerin yanardağı yakından izlediğini doğruladı.

Marapi, herhangi bir can kaybına neden olmayan ocak ayındaki patlamadan bu yana aktif durumda. Pasifik Havzasını çevreleyen volkanlar, sismik çalkantılara yatkın olan Endonezya'daki 120'den fazla aktif yanardağ arasında yer alıyor.